Пеем на „Евровизия“, ако Франция, Германия и Великобритания дадат

Известен е и редът на представяне във финала на „Българската песен за Евровизия“

На 25 януари в Баку се проведе разпределителният жребий за двата полуфинала на Евровизия 2012, които ще се проведат съответно на 22-ри и 24-ти февруари в столицата на Азербайджан. Беше определено и в кой от двата полуфинала ще гласуват страните от Големите 5 – Франция, Великобритания, Испания, Германия и Италия, както и домакините от кавказката държава.

Жребият отреди България да се състезава във втория полуфинал. От страните, с които най-често си разменяме точки, в нашия полуфинал са Сърбия, Македония, Украйна, Турция и Армения. Песента победител от българския финал на 29-ти февруари ще представи песента си в първата половина на полуфинала на 24-ти май. Точният номер на изпълнението ще бъде определен на друг жребий, който ще се проведе през април.

Официалните лого и мото на конкурса в Баку също бяха представени (на снимката горе). Мотото на конкурса е „Light your fire!“ или в превод на български „Запали своя огън“. Слоганът на конкурса е свързан с другото название на Азербайджан – „Страната на огъня“.

Това е пълният списък на страните от първия полуфинал. Първите 9 песни ще се представят в първата част на шоуто, а другите 9 – във втората:

Черна гора

Исландия

Румъния

Албания

Белгия

Латвия

Швейцария

Финландия

Гърция

Молдова

Кипър

Австрия

Дания

Русия

Сан Марино

Израел

Ирландия

Унгария

Пълен списък на участниците от втория полуфинал. Първите 9 песни ще се представят в първата част на шоуто, а другите 10 – във втората:

Сърбия

Холандия

Португалия

Македония

Беларус

Малта

Украйна

Армения

България

Швеция

Грузия

Словения

Естония

Турция

Словакия

Хърватия

Норвегия

Литва

Босна и Херцеговина

Италия, Азербайджан и Испания ще гласуват в първия полуфинал. Германия, Великобритания и Франция ще представят вота си във втория полуфинал.

В същия ден, 25 януари беше изтеглен жребият за българския финал на Евровизия 2012, който ще се проведе на 29-ти февруари в Зала 1 на НДК и ще бъде излъчен пряко по БНТ 1 и БНТ Свят. Победителят от 12-тимата участници ще бъде избран с комбинация от СМС гласуване, което ще продължи 20 минути след последната изпълнена песен, и гласовете на журито „Академия Евровизия“. Зрителите ще определят 50% от резултата, а другите 50 – специалистите. При равенство преимущество ще имат първите.

Това е пълният списък на финалистите по реда, по който ще изпълнят песните си:

01. Група ‘Go Week’ – The way you see the world

02. Тодор Гаджалов – Still love you

03. Стелияна Христова – Пътят

04. Рене Ранев – Alone

05. Десислава – Love is alivе

06. Светозар Христов – Keep ме down

07. Симона Сиванио – Eternal

08. Ивайло Колев ft. Hipnotik – Searching for the words

09. Софи Маринова – Love Unlimited

10. Вяра Панталеева – Вяра

11. Група „New 5“- Chance for better life

12. Цветелин Атанасов-Елвиса ft. DZ – Love goes around

Ангън ще пее на финала на българската Евровизия

Световноизвестната певица Ангън /Anggun/, която ще представи Франция на Евровизия 2012 през май, ще бъде специален гост на българския финал на 29-ти февруари в Зала 1 на НДК! С това обаче няма да се ограничат гостите, които ще уважат българската публика. Преговори се водят и с други популярни европейски изпълнители, а участието на още един представител от Евровизия 2012 е почти сигурно. Ще видим и популярни лица от българската сцена, чиито хонорари се уточняват.

Екзотичната французойка ще представи пред българската публика песента си за конкурса Echo (You and I). Тя предстои да бъде издадена този месец. Композицията ще е на френски и английски, а автори са Уилям Русо, Жан-Пиер Пило, Вероника Фераро, която работи с Давид Гета и самата Ангън.

Певицата е родена на 29 април 1974 в Джакарта, Индонезия. Първият ú сингъл Kembalilah Kasih става и първият индонезийски клип, участвал в програмата на MTV Asia. През 1992 се мести във Франция. Кариерата ú в Европа потръгва след като започва да работи с продуцента Ерик Бенци /Erick Benzi/. През 1997 издава първия си албум на френски Au nom de la lune, който се продава в над 200 000 копия и е рекорд за изпълнител от Азия. Първият сингъл от албума La neige au Sahara се превръща в голям хит във Франция и Белгия. Snow on the Sahara е първият ú интернационален албум. Едноименният сингъл достига първо място в Италия, Испания, Индонезия и др. Три от песните от албума достигат и до US Billboard Chart, с което Ангън става първия изпълнител от Азия в тази класация. През 2008 г. тя издава четвъртия си интернационален албум Elevation. Echoes е последният интернационален албум на Ангън, издаден през 2011 г.

Информация за жребиите: eurovision-bg.com

Коментари (0)

Публикувано в на 26 януари 2012 г.