Пътешествие в света на скулптурата – качи се на борда на Viasat History

От 14 юни по Viasat History
Дневник на скулптурите
Оригинално заглавие: The Sculpture Diaries
Държава: Великобритания
Година: 2008

Британският художествен критик Валдемар Янушчак пътува до най-изумителните места, известни със своите скулптури, в света. Между тях са Нигерия, Великденските острови и Литва, където ни представя една градина със статуи от съветската епоха. Той посещава някои от най-уважаваните съвременни майстори на скулптури, между които Антъни Гормли, Марк Куин, Джеймс Търел и братята Чапман. В три епични пътувания Янушчак използва изкуството на скулптурата в изследване на възприятията ни за секса, властта и космоса и в опит да докаже защо това изкуство е и ще продължи да бъде в основата на нашия културен живот.

Епизод 1: Първият епизод е за начина, по който са представяни жените в скулптурата през вековете.

Епизод 2: Валдемар Янушчак продължава изследването си на изкуството на скулптурата, представяйки как владетели и политици са се опитвали да оставят следа от себе си, която да пребъде, посредством внушителни техни репрезентации.

Епизод 3: Валдемар Янушчак завършва проучването си на скулптурата с едно пътуване през Северна и Южна Америка, за да ни покаже как тази художествена форма е представена в околната среда.

Коментари (0)

Публикувано в на 16 май 2010 г.