Парти във Варна възражда… слушането на грамофонни плочи!


Да спасим винила!

Организатор – сдружение „Морско синьо”

Музикална концепция – Добромир Тодоров – Soulmate (Радио Варна)

22 април (четвъртък), 20:00 часа, Варна, бар „Blues Brothers” (ул. „Цариброд” № 19)

Музикална викторина с награди от бар „Блус Брадърс” и Вила Любимец и Вила Хисар

Вход – 3 лева

След успешното начало на проекта „Грамофония”, и този четвъртък, 22 април, точно в 20 часа поставяме иглата в началото на плочата! Водещият на музикалното парти Добромир Мързов – Soulmate (водещ на музикалното предаване „45 оборота в минута” в ефира на Радио Варна) е подготвил колекция от джаз, с която ще зарадва почитателите на винил-културата и на свободната музика. За всички присъстващи ще има и други изненади. Специално за тях Добромир Мързов – Soulmate е подготвил музикална викторина с въпроси, посветени на винил-културата и джаза. Наградите за печелившите са предоставени от домакина – бар „Блус Брадърс” и от Вила Любимец и Вила Хисар (www.villalyubimets.com).

Идеята

Целта на събитието е да възроди ритуала „слушане на грамофонни плочи”, изключително необходим за пълноценното общуване с музиката – както с материалния носител, така и с обложката на плочата.

И за двата компонента до ден днешен не е създадена по-добра алтернатива. Виниловата плоча е единственият музикален носител, при който извличането на звука става по механичен път (също както при акустичните музикални инструменти). Всяко цифрово възпроизвеждане (компактдиск, mp3 и т.н.), е симулация на механично произведен звук, но не и реален такъв. Поради тази причина плочата  възпроизвежда записания звук  възможно най-правдоподобно. Обложката съдържа и чисто фактологически данни за изпълнители, музиканти, заглавия на песни, образователна информация… Изобщо, тя представлява голямоформатна арт продукция, която не може да се сравни с тази при компактдиска, а при mp3 такава изобщо липсва.

Проектът „Да спасим винила” предвижда още лектории за историята на виниловите плочи, за виниловата индустрия в момента, за албуми, лейбъли, технологии за производство, грамофони. Колекционерите и феновете на винила ще могат да обменят информация, да разменят или подаряват грамофонни плочи, да предлагат носители от личните си колекции за музикалните партита „Грамофония”.

Коментари (0)

Публикувано в на 18 април 2010 г.