Очаквай по bTV: интересни филми в събота и неделя

Aнотации към филмовата програма на bTV за 6 и 7 ноември 2010 г., събота и неделя

СЪБОТА, 6 ноември
13:00 ЧАСА
Балзак (част 1)
Оригинално заглавие: Balzac – A Life for Passion (САЩ, 2000 г.)
Жанр: Драма, Минисериал
Режисьор: Жозе Даян
В ролите: Жерар Депардийо, Жана Моро, Фани Ардан, Герт Вос, Вирна Лизи

„Цялото човечество е страст. Без страст религията, историята, романитe, изкуството биха били неефективни.“ (Оноре дьо Балзак, 1799-1850).

Филмът „Балзак“ е една разточителна сага за живота на Оноре дьо Балзак (Жерар Депардийо), човек, който създава монументално литературно творчество от драмите и приключенията на собствения си живот – живот, горящ като грандиозен и незабравим пожар от страст.

В центъра на историята са жените в живота на Балзак. Въпреки грубоватия си и неподправен характер и външност, далеч от красотата, Балзак се оказва непреодолимо очарование за жените. Мадам дьо Берни (Вирна Лизи) е възрастна жена, която го иска само за себе си и умира от разбито сърце, когато той си намира още една любовница. Лор д`Абранте (Катя Риман) е графиня, останала без пукната пара. В тази авантюра Балзак вижда възможност да бъде приет в почетните салони в Париж.

Но двете жени, които оставят най-дълбоки следи в живота Балзак, са майка му Шарлот-Лор (Жана Моро) и Ев Ханска (Фани Ардан), любовта на живота му. Студена, манипулативна и властна, Шарлот-Лор никога не е била в състояние да даде на сина си любовта, която той иска. И все пак тя е онази, която бди над него и е с него в часа на смъртта му, когато най-сетне намира смелост да му поиска прошка.

Голяма любов на Балзак е Ев Ханска – пленителна красавица, която той следва до Прага, Швейцария и Санкт Петербург в неуморен кръстоносен поход, за да спечели сърцето й. Ев е омъжена жена, която се възхищава преди всичко на писателя в Балзак, но и се поддава на магнетичния му чар. Техните буреносни отношения бележат последните години от живота на Балзак, защото по времето, когато те могат най-накрая се оженят, неговият прекалено разпуснат начин на живот е на път да провали връзката им завинаги…

22:30 ЧАСА
Тежки престъпления
Оригинално заглавие: High Crimes (САЩ, 2002 г.)
Жанр: Драма, Трилър
Режисьор: Карл Франклин
В ролите: Ашли Джъд, Моргън Фриймън, Джим Кавиезел, Аманда Пийт, Адам Скот и др.

Да предположим, че вие живеете живота, за който винаги сте си мечтали: имате процъфтяваща кариера, красива къща и най-важното – прекрасен съпруг. Някого, когото обичате и познавате по-добре от всеки друг.

Сега да предположим, че всичко, което знаете – всичко, на което имате доверие – за съпруга си и живота ви заедно, може да се окаже лъжа. За Клер Кубик този кошмарен сценарий става твърде реалистичен.

Клеър – успешна адвокатка и съпруга на Том, който е бизнесмен, развиващ собствен бизнес, води идиличен живот в Марин Каунти. Те са лудо влюбени и планират да имат семейство. Но случайно престъпление – една нескопосана кражба с взлом в дома им, предизвиква верига от събития, които разтърсват техния свят. Скоро след кражбата агенти на ФБР отиват в тях и за ужас на Клеър арестуват Том. Причините: истинското му име е Роналд Чапман, а той е бивш военен, който под прикритие е убил цивилни в Ел Салвадор, и е издирван беглец през последните петнадесет години.

Клеър веднага решава, че става въпрос за погрешно идентифициране. Но Том признава, че е Роналд Чапман и той е бил част от нелегалната дейност, която е довела до масовото клане, за което е обвинен. Но той уверява Клеър, че е невинен и че реалните извършители се опитват да го натопят.

Клеър се готви да защитава съпруга си в строго секретен военен съд, където нито едно от правилата, които тя познава, не се прилага. Когато на техния случай е назначен един „новак“ – лейтенант Ембри, Клеър осъзнава, че се нуждае от помощта на някой, който знае тези правила и е готов да ги наруши. Тя се обръща за помощ към Чарли Граймс, бивш военен адвокат, който се радва на възможността да поемане случая. Скоро Клеър и Граймс постепенно започват да откриват нещо скандално. Клеър сега трябва да рискува кариерата си и дори живота си в стремежа си да разбере каква е истината.

НЕДЕЛЯ, 7 ноември
13:00 ЧАСА
Балзак (част 2)
Оригинално заглавие: Balzac – A Life for Passion (САЩ, 2000 г.)
Жанр: Драма, Минисериал
Режисьор: Жозе Даян
В ролите: Жерар Депардийо, Жана Моро, Фани Ардан, Герт Вос, Вирна Лизи

20:00 ЧАСА
Похитителите на изчезналия кивот
Оригинално заглавие: Raiders of the Lost Ark (САЩ, 1981 г.)
Жанр: Приключенски
Режисьор: Стивън Спилбърг
В ролите: Харисън Форд, Карън Алън, Денъм Елиът, Пол Фрийман

Когато най-горещият тандем в американското популярно кино от края на 70-те години – Джордж Лукас и Стивън Спилбърг – анонсира партньорството си за този филм, зрителските очаквания са неимоверно високи. Резултатът от работата им – „Похитители на изчезналия кивот”, оправдава очакванията напълно. Този доста забавен приключенски филм пренася звездата от „Междузвездни войни” Харисън Форд в напълно различна галактика на славата. Неустоимият професор по археология от Университета в Чикаго Индиана Джоунс преследва нацистите из целия свят, за да открие кивота със скрижалите – свещен артефакт от древен Израел, който дава на притежателя си неограничени сили. Филмът е изпълнен със сцени, станали мигом христоматийни, а екшън епизодите изненадват и завладяват благодарение на отличния монтаж на Майкъл Кан, който и до днес се изучава в кино училищата. Специалните ефекти са не просто новаторски за времето си, но и днес никак не са остарели. Филмът налага нови стандарти в приключенския жанр и си остава неистово забавление.

4 награди „Оскар” ’81 – за монтаж, сценография, звук и визуални ефекти
Специален „Оскар” за звуков монтаж
БАФТА за сценография
„Грами” за филмова музика
4 номинации за „Оскар” – за най-добър филм, режисура, операторско майсторство и музика
6 номинации за БАФТА – за най-добър филм, поддържащ актьор на Денъм Елиът, операторско майсторство, монтаж, музика и звук
Номинация за „Сезар” ’82 за чуждоезичен филм
Номинация за „Златен глобус” за режисура
Номинация от Режисьорската гилдия на Америка
Номинация от Гилдията на американските сценаристи за комедиен сценарий

Коментари (0)

Публикувано в на 26 октомври 2010 г.