Очаквано: Ивайло печели „Гласът на България“ /+видео/

В оспорвана битка, незрящият талант надделя с изпълнението на нов прочувствен БГ хит!

Победител в музикалното шоу „Гласът на България“ е Ивайло Донков. Той плени с гласа си сърцата на българската публика. За него гласуваха 54 % от зрителите. Красимира Иванова (двамата са на кадъра) остана на второ място с 46 % от гласовете. Тя бе единственото момиче на финала.

Ивайло Донков от отбора на Миро, Васил Чергов от отбора на Вики Терзийска, Тодор Георгиев от отбора на Преслава и Красимира Иванова от отбора на Данчо Караджов, бяха четиримата финалисти в музикалното шоу.

Финалът на „Гласът на България“ премина през два етапа. В първата част финалистите трябваше да изпълнят по две песни – тази, която ги представя най-добре, както и една в дует с техните треньори. Ивайло и Миро изпълниха песента „Аве Мария“, Красимира и Данчо Караджов взривиха публиката с изпълнението на „Сбогом“. Тодор и Преслава зарадваха меломаните с песента „Рискувам да те имам“. Друг дует бе този на Васко и Вики. Те събраха овациите на публиката с песента „Kids“.

След като финалистите изпълниха и двете си песни, линиите за гласуване бяха затворени. Първи финала напусна Тодор, който спечели 6,1 % от одобрението на меломаните. На трето място зрителите поставиха Васил, 8,4 % от зрителите са гласували за музикалния талант. Накрая останаха Ивайло и Красимира, които се изправиха във финалната битка за сърцето на публиката.

В пряк дуел Ивайло и Красимира се представиха с написани специално за тях парчета. Именно българоезичното изпълнение на Ивайло – „Сърцето“, подкрепено от прекрасен текст, му донесе победата. В песента се разказва как човек преживява загуби в живота си, но „вижда“ спомените в сърцето си. Това послание, отправено от устните на незрящ младеж, разчувства много от ТВ зрителите.

Ивайло печели стипендия за престижния музикален колеж „Бъркли“ в Бостън. Той е на 27 години, от Варна и в момента няма работа. Ивайло е вторият незрящ победител в ефира на bTV. В първия сезон на „България търси талант“ на първо място излезе Богдана Петрова, също със сходен проблем. Миналата година за Глас на България бе избрана Стелияна Петрова от отбора на Марияна Попова. Тя се изяви по категорично добър начин и на сцената на финала на втори сезон от шоуто.

Незрящият Ивайло грабна публика и жури още по време на кастингите с уникалния си талант и чисто оперно пеене. Той бързо получи прякора българския Андреа Бочели заради невероятната си дарба и сходната съдба на незрящата световна звезда.

„Еуфорията е голяма в момент, когато човек се чувства обичан и оценен“, каза щастливият победител. „Чувствам се много добре от това, че многобройната публика ме хареса. Благодаря за това. Не го очаквах, но ще му се насладя” – това сподели победителят във втория сезон на „Гласът на България”, тенорът Ивайло Донков.

Ивайло Донков се занимава с музика от пет годишен. През 2005 г. завършва Националното училище по изкуствата „Добри Христов” в родния си град Варна, а след това и Националната музикална академия в София, където се дипломира в специалност Класическо пеене, в класа на проф. Благовеста Карнобатлова-Добрева. След завършването на магистърската си степен, постъпва в класа по Камерно пеене на проф. Благовеста Константинова, където е специализант понастоящем. От пет години Ивайло Донков усилено се занимава с изучаването и интерпретацията на барокова и старинна музика.

Използвано е инфо на агенция „Стандарт нюз“, агенция „Дартс нюз“ и вестник „Всеки ден“

Гледай видео запис от шоуто – тук или тук.

Коментари (0)

Публикувано в на 28 май 2013 г.