Обещано в bTV: Борисов се заема с приюта на дядо Иван от Нови Хан

„Денят е прекрасен” търси решение за децата от приюта в Нови Хан

Лично премиерът Бойко Борисов ще се заеме с разрешаването на случая с незаконните постройки в приюта на дядо Иван от Нови Хан, съобщи в рубриката „Мавриков на ваша страна” заместник-кметът по социалната дейност на града Румяна Младенова.

Свещеникът беше гост на Мавриков и Ива заедно с майки и деца от манастира. Казусът беше представен и пред адвокат Нина Чернева – консултант на „Денят е прекрасен”, според която най-добре е за този случай да се сезира омбудсмана Константин Пенчев. Става въпрос за допълнителните стаи за бедни в приюта, построени още през 2004г., които обаче не отговарят на изискванията за противопожарна и аварийна безопасност и са със статут само на временни постройки.

„Този случай не е от компетенциите на общината в Нови Хан, а трябва да се реши на държавно ниво. В приюта живеят над 100 души и не можем да ги настаним в общински жилища, защото не разполагаме с такива” – допълни Румяна Младенова. Все пак до пролетта няма да бъдат разрушени постройките, за да не останат на улицата децата и майките, настанени в тях, обеща пред Мавриков заместник-кметицата на Нови Хан.  Тя се нае и с координацията на противопожарната безопасност, която касае поставянето на пожарни кранове на улицата пред манастира.
„Нямаме дърва за зимата!” – оплака се Дядо Иван и призова всеки, който има възможност да помогне на приюта. Манастирът „Св. Троица” в Нови Хан е единственото подобно място в България, където има условия да бъдат приютени крайно нуждаещи се майки с техните деца, пред които най-често единствената друга алтернатива е да оставят децата си в дом.

Коментари (1)

Публикувано в на 13 октомври 2010 г.