Новото по Viasat History – очаквай през м. юли 2009

Убийството на Анри Четвърти
Оригинално заглавие: The Assassination of Henry IV
Държава: Франция
Година: 2008
Режисьор: Жак Малатер
Актьорски състав: Арно Бедуе (Анри Четвърти), Киара ди Лука (Мария Медичи), Оливие Огрон (маршал Басомпиер), Присила Бескон (Шарлот дьо Монтморенси), Марк Сез (херцог Д’Епернон) и други
Жанр: драма
Ексклузивна европейска премиера!
Премиера на 3 август по Viasat History

Париж, 14 май 1610 г. В 14,15 ч. френският крал Анри Четвърти е убит от религиозния фанатик Франсоа Равелак. През този съдбоносен ден Анри Четвърти се вълнува само от едно – да открие жената, която обича, и да й попречи да го напусне. Обсаждан от всички страни с искания да реши проблемите на кралството, той избягва по улиците на Париж без ескорт, въпреки че на всеки завой го дебнат опасности. Неговата смърт, организирана от радикални опоненти с цел да се разпали религиозна омраза, води, въпреки очакванията, до смекчаване на противоречията между католици и протестанти.

Сицилианските мумии
Оригинално заглавие: Sicily’s Mummies
Държава: САЩ
Година: 2008
Жанр: документален филм
Премиера на 8 август по Viasat History

В катакомбите на монасите капуцини в Палермо са открити близо 2000 мумии, датиращи от 1600 г. до към 30-те години на 20 век. Но търсачът на мумии Дарио Пиомбино-Маскали знае, че това е само началото и че из цяла Сицилия има още много мумии – под църкви и зад залостени врати. Италианският учен се е заел да ги открие и да разследва техния живот и смърт, което ще го отведе до още по-голяма загадка: защо изобщо обитателите на Сицилия са мумифицирали совите мъртъвци? По каква причина са нарушавали строгите католически погребални правила? Дарио получава ексклузивно разрешение от Ватикана и се заема да търси мумии из Сицилия. Предстои му да разруши стени на крипти, да разбие заключени врати и да разкопае мумии, скрити в продължение на стотици години. След това ще анализира техни ДНК проби, ще направи рентгенови снимки на телата им и ще се опита да намери отговор на свързаната с тях загадка.

Бягството на Луи Шестнадесети
Оригинално заглавие: The Escape of Louis XVI
Държава: Франция
Година: 2008
Режисьор: Жак Малтер, Арно Селиняк
Актьорски състав: Антоан Гуи (Луи Шестнадесети), Естел Скорник (Мария Антоанета), Ерик Дешор (Орлеанския херцог) и други
Жанр: драма
Ексклузивна европейска премиера!
Премиера на 10 август по Viasat History

Париж, 21 юни 1791 г. В 12,30 ч. френският крал Луи Шестнадесети, съпругата му Мария-Антоанета и децата им се опитват да избягат тайно от Париж, обсаден от екзалтираната революционна тълпа. Дегизирани, кралското семейство се измъкват от двореца „Тюйлери”, където са държани като затворници, но по-късно са арестувани във Варен и върнати в Париж. Година по-късно кралят и кралицата на Франция са обезглавени.

Индокитай – една народна война
Оригинално заглавие: Indochine, a People’s War
Категория: МИНИСЕРИАЛИ
Държава: Великобритания
Година: 2009
Жанр: документален филм
Ексклузивна европейска премиера!
Премиера на 20-27 август по Viasat History

Филмът пресъздава драматичната история за страданията, болката и куража на народа на Индокитай, преживял три войни за три десетилетия. Това е история за френския колониализъм и подтисничество, за жестоката война срещу Япония, за триумфалното отхвърляне на френския режим, за последвалата гражданска война и ново чуждестранно вмешателство. Във филмът е представено и преживяното – сложно и мъчително, от американците във Виетнам, но от една нова перспектива. Задълбочени и упорити проучвания във френски, китайски, руски, виетнамски и американски архиви разкриват, че първоначално показваните в черно и бяло кадри всъщност са били заснети на цветна лента. Това откритие ни дава възможност сега да разкажем истинската история на Виетнамската война и конфликтите, в които е бил въвлечен Индокитай, представяйки уникалната гледна точка на обикновените хора, с помощта на въздействащите цветни архивни кадри.

Коментари (1)

Публикувано в на 5 юли 2009 г.