Нови филми в bTV Документите – с нов ден и час на излъчване с онлайн видео и снимки

Нови филми в bTV Документите – с нов ден и час на излъчване

bТV Документите стартират новия си сезон на 10 ноември в праймтайм

Филмът „Да имаш или да бъдеш е посветен 20-годишнината от демократичните промени у нас

Новият сезон на bTV Документите стартира в ефира на bTV на 10 ноември в 20:00 часа с филма на Теодора Енчева и оператора Добромир Иванов „Да имаш или да бъдеш”. Този филм пречупва 20-те години на преход през личните истории на три основни персонажа, както и през техните субективни гледни точки за големите политически, икономически и социални промени, които оформиха битието на цяло поколение българи. Разказът ще припомни на зрителите как точно преди 20 години животът в България започна отначало – с празни магазини, с режим на тока, с безпаричие и нереални надежди.

Филмът ще разкаже потресаващата история на една майка, която бяга от болницата, защото се страхува, че там няма да може да роди бебето си. След това е принудена да го къпе на тъмно и с газирана вода, защото има режим и на тока, и на водата. Защо едно момиче не може да си купи плат за абитуриентска рокля и след това бяга от България към свободата на Европа, която започва от унизителните опашки за виза пред консулствата в София? И как един мъж до днес пази като очите си 37-годишния семеен „Москвич“ – социалистическия автомобил-мечта, купен след години чакане на ред и безброй лишения и превърнал се в символ на рухналия „развит социализъм”? Чрез тези истории Теодора Енчева ще пренесе зрителите в близкото минало, за да си припомнят или разберат истинския вкус на годините на прехода.

Другите филми от рубриката този сезон ще се излъчват в нов за bTV Документите слот – събота от 22:30 часа. На 21 ноември зрителите ще видят филма на Марина Цекова и оператора Борис Пинтев, който ще ги върне към края на „Възродителния процес” и зараждането на ДПС. Филмът ще разкаже за отнетата идентичност, самочувствието и биографиите на стотици хиляди български граждани от турски произход преди 20 години, когато държавата решава да се отърве от тях.

На 28 ноември и 5 декември ще се излъчи двусерийната поредица „Бетонни градини” на автора Генка Шикерова и оператора Борис Пинтев, която ще разкаже за бетонния кошмар на Слънчев бряг. Шикерова търси виновниците за бетонирането на крайбрежието и разкрива схемата на систематичното му унищожаване. Поредицата разбива и митовете, разпространявани у нас за масовото събаряне на хотели и вили по испанския бряг.

Продуцент на рубриката bTV Документите е Венелин Петков.

Коментари (0)

Публикувано в на 28 октомври 2009 г.