Нова схема за кражба на имот, фирма или теглене на кредит с онлайн видео и снимки

Нова схема за кражба на имот, фирма или теглене на кредит

Сензационно разкритие на репортер на БНТ за фалшификация на нотариални печати

Поредица от разследвания на репортера на сутрешния блок на БНТ „Денят започва” Катя Анева изловиха лесни и бързи схеми за кражба на фирмена самоличност. Без никакви усилия екипът на БНТ се сдоби с нотариален печат с името и номера на председателя на Нотариалната камара Димитър Танев. С обаждане на произволно избран от обява номер, час след поръчката репортерът Катя Анева се сдоби с печатa за нотариална заверка – с точния размер, данни на реалния нотариус и с нужните реквизити, за да завери официален документ. С притежанието на печат от този тип биха могли да се направят заверки за пълномощно, с което да се прехвърлят имоти, да се източват банкови сметки, да се теглят кредити, да се сменя фирмена самоличност.

Правният абсурд възниква, тъй като единствената нормативна уредба по отношение на печатите е Законът за държавния печат и знамето на Република България, който определя къде точно и по какъв начин трябва да се издават печатите, съдържащи герба на страната. Това се прави единствено в Монетния двор към Българската народна банка. Всички останали печати се правят въз основа на Указ №612, издаден през 1965 година. До днес той е претърпял едва три промени, последната през 2002 година.

В друго свое разследване през месец декември Катя Анева разкри, че фактури за произволни суми свободно се продават между дрехите пред Илиенци в София. Единственото, което екипът трябваше да направи, е да плати 10% от начислената във фактурата сума. Въпросните фактури подпомагат фалшифицирането на финансови отчети, а БНТ разкри, че водят дори до кражби на фирмена самоличност.

Вижге видео с разкритията:

http://bnt.bg/bg/news/view/66105/fakturi_za_proizvolni_sumi_predlagat_pred_ilijanci

http://bnt.bg/bg/news/view/68486

Коментари (0)

Публикувано в на 26 януари 2012 г.