Ничия земя 16.05.2015 + видео – Дядо Андрей насилен да изтегли кредит

Ничия земя – Клопка за престъпници

Докато сме празнували Великден, един български пенсионер се е разделял принудително със сто лева от пенсията си. Тя – пенсията му – е 154 лева, така че са му останали 54 лева до следващия месец. Две циганчета го поступали и заплашили да му заколят ярето и старецът кандисал. Банално – ще кажете. Но историята не свършва тогава и така.

Тази събота в “Ничия земя” Елена Чопакова ни среща с дядо Андрей, чийто дом отново е връхлетян от настоящето, докато гордите от миналото ни български политици откриваха изложбата, посветена на тракийските царе в Лувъра.

Двамата непълнолетни цигани се върнали – последвал побой и ръгане с нож, за да склони да изтегли кредит. Потърпевшият, както би трябвало да се нарича дядо Андрей, се свързва с полицията. За броени часове е проведена специализирана полицейска операция, при която са установени две лица. Едното лице е задържано, но другото лице оказва яростна съпротива при задържане, което е наложило използването на физическа сила и помощни средства, но въпреки всичко, е успяло да избяга.

В хода на преследването са произведени два предупредителни изстрела със стоп патрони от един младши инспектор. Казано по-просто – опитвайки се да избяга от местопроизшествието, циганчето с инициали Д.Д. получава стоп патрон в рамото и след ден е арестувано в казанлъшката болница. Срещу лицата се води досъдебно производство. Срещу полицая – също. Нищо, че в социалните мрежи той е герой…

“Разказваме ви история за долината на тракийските царе. За Розовата долина. За България през 2015-та година. За България в Европейския съюз. За България преди и между местни избори. За малолетни родилки и баби на 35. За глада – като оправдание да тормозиш и крадеш. За полиция, която действа и граждани, които съдействат. За един смел старец – дядо  Андрей – и за едно село, в което би трябвало да има рози. Но има роми. Ще ви помолим сами да направите своите изводи – ако ние го направим, рискуваме да привлечем вниманието на правозащитници, комисии и комитети. Тука е така!”

“Ничия земя” – събота, 16 май, 18:00 часа, Нова телевизия

Видео анонс –

Гледай видео запис от предаването онлайн

Коментари (0)

Публикувано в на 15 май 2015 г.