Ничия земя 13.06.2015 + видео – Демир баба теке

Ничия земя – “ Демир баба теке ” – събор или митинг?

В западната част на Лудогорието, близо до град Исперих, се намира местността Демир баба теке. Тук се намира гробът на Демир баба – Железният баща, който е мюсюлмански светец, закрилник и идол за местните хора. Всяка година хиляди хора от всички религии посещават гроба на алевийския светец от XVI-ти век, за когото и досега се разказват легенди за величие.

Вярва се, че бил исполин – толкова едър и мощен, че от стъпките му оставали следи в скалите. Най-популярната легенда за него е как във време на страшна суша, той чул молбите на страдащите и бръкнал с ръка в камъка, откъдето бликнал извор с животворна вода.

Текето е свещено място и за мюсюлманите, и за християните, обгърнато в мистика и легенди, и е изградено върху древно тракийско светилище. Вярва се, че мястото е магическо – в него са преплетени останките от няколко епохи с всичките им ритуали, поверия и символика.

Паметта на светеца се почита всяко лято, като вярващите, за здраве и берекет връзват многобройни парцалчета по дърветата в околността.

Тази събота, 13 юни в “Ничия земя” Елена Чопакова ни отвежда на традиционния митинг-събор там, провеждан всяка година в чест на мирните протести на българските турци за права и свободи.

Повече митинг или повече събор, за хората или за Бога – преценете сами.

“Уважаеми зрители, искахме да ви разкажем история, в която да има мистика, изцеление и надежда. С нея искахме заедно да се помолим на Бога, както и да Го нарича всеки от нас, за здраве и малко повече късмет. Да, ама не! Мястото е същото, но надежда много не ни остана. Сред дим от месо на скара, локуми и панаирджийски сергии, дори сред каруци, теглени от понита, все пак се опитахме да видим божественото…

Кампанията за изборите наесен е започнала, ако и да не сте се усетили. И ние тръпнем, все пак и друг път сме видели в едно едно да се бият живи и умрели. Не бяхме виждали обаче светии като опорни точки на предизборна кампания. Просто не бяхме ходили на Демир Баба Теке. Е, бяхме виждали мерцедеси в кал, скъпи часовници и костюми, бяхме виждали и колко сме бедни. Бяхме чували и, че водата на Демир Баба лекува открити рани. Ама по тялото. Защо не помага на раната Възродителен процес да заздравее най-накрая – ще разберем през октомври. Гласовете се броят наесен!”

 “Ничия земя” – събота, 13 юни, 18:00 часа, Нова телевизия

Видео анонс –

Гледай видео запис от предаването онлайн

Коментари (0)

Публикувано в на 13 юни 2015 г.