Незрящи учат по статии, прочетени от „По света и у нас“ с онлайн видео и снимки

Незрящи учат по статии, прочетени от „По света и у нас“

„По света и у нас” чете за незрящи хора

Екипът на информационната емисия на БНТ „По света и у нас“ стана част от един изключителен проект за незрящи младежи. Гласовете на репортери и водещи ще отворят очите на много млади хора за невероятния свят на науката. БНТ стана доброволец в проекта „Почети ми“ на интернет списанието „Българска  наука“ и сдружение „Щастливо дете“.

Основна част от проекта е доброволци да прочетат на глас и запишат 20 статии, съобразени с учебния материал и подходящи за младежи от 16 до 18-годишна възраст. Прочетените статии ще бъдат записани на дискове във формат, достъпен за незрящи. Проектът е насочен към подпомагане на децата и младежите с увредено зрение и улеснява достъпа им до научна и научно -популярна литература и в крайна сметка подпомага образованието и интеграцията им.

Идеята на проекта се ражда от ентусиазма на братята Петър и Росен Теодосиеви, които поискали да споделят знанието си чрез интернет списание за наука. За съжаление това списание няма как да стигне до най-любопитните читатели – децата с увреждания. Така се ражда проекта „Почети ми”, подкрепен от лицата на БНТ, чиито гласове ще бъдат записани на дискове и ще бъдат „очите” на незрящите.

Също така ще се създаде отделна секция на уебсайта www.nauka.bg , специално за проекта, откъдето ще могат да се слушат всички записани материали и съответно директно и свободно да се изтеглят от потребителите.

Коментари (0)

Публикувано в на 18 октомври 2011 г.