Nestl спира производството на няколко продукта в Русия, включително KitKat

ЛОНДОН, 23 март (Ройтерс) – Nestl заяви в сряда, че ще спре продажбите на редица несъществени артикули в Русия, включително бонбони KitKat и шоколадова смес Neskik, в безпрецедентен ход на фона на натиска върху водещата световна компания за потребителски стоки. Президентът на Украйна Владимир Желенски.

Акциите на Nestle паднаха с 1,3% в 12:36 GMT, съкращавайки сесията малко след появата на новината. Докладът е изненада за производителите на кафе Maggie Powell и Nescafe, които работят във военни зони по света от десетилетия.

Марките на окачването Nestl நிறுத்தி представляват „най-много обем и продажби“ в Русия, спрямо 1,7 милиарда швейцарски франка (1,82 милиарда долара) през 2021 г., каза говорител. Производството на тези продукти също ще бъде спряно.

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

През уикенда Зеленски призова няколко компании да останат в Русия след инвазията в Украйна и обвини Nestl, че не отговаря на лозунга си „добра храна, добър живот“. В дните преди коментарите му, Nestle вече получи онлайн критики от купувачи, активисти, инвеститори и политически фигури.

Компанията по-рано заяви, че е спряла основния износ и внос от Русия, спряла е всякаква реклама и е спряла капиталовите инвестиции. Русия каза, че не е изгодно.

„Ние сме с народа на Украйна и нашите 5800 служители там“, каза Nestle. В него се казва, че руските служители ще продължат да получават заплати.

Западни компании, които имат присъствие в Русия, за да доставят основни стоки като храни и лекарства, се опитват да намерят баланс между правителството на президента Владимир Путин и украинските адвокати. Прочетете още

READ  Войната Русия-Украина: Най-новото - The New York Times

Повече от 400 компании избягаха от Русия от началото на инвазията в Украйна на 24 февруари. Общо има активи на стойност стотици милиарди долари.

Nestl не е единствената компания, която продължава да предоставя основни хранителни и хигиенни продукти като мляко и пелени. PepsiCo Inc., Unilever (ULVR.L) И Procter & Gamble (PG.N) Те също така заявиха, че ще запазят присъствие в Русия, за да доставят стоки от първа необходимост.

„Дългосрочни щети“

Nestl е обект на критики от активистки групи и правителства от десетилетия по въпроси, включително производството на бутилирана вода на компанията, решението й да остане в Южна Африка по време на апартейда и маркетинговите практики на бебешки формули.

Jaideep Prabhu, професор по маркетинг в Judge Business School в университета в Кеймбридж, каза: „Nestl வரலாறு има история на борба срещу компанията.

„Nestle е далеч напред и централно място за P&G (PG.N) И Unilever (ULVR.L) Когато хората знаят, че правят своите продукти… Логотата на Nestlவின் са много важни в нейните продукти.“

Ейми Вандерпул, потребител на Twitter с близо 350 000 последователи, публикува в неделя: „Nestl மறு отказва да напусне Русия дори след отчаяна молба от Украйна и президента Желенски“. Тази публикация насърчава бойкота на продуктите и включва списък на марките Nestle.

Компанията беше осъдена от някои украински политици и хактивистката група „Анонимни“, която настоя за бойкот на продуктите си.

В четвъртък украинският външен министър Дмитрий Иванович Кулеба туитира: „estNestle позволява на Русия да продължи агресивната си война в Европа, като отказва да спре търговията с Русия“.

READ  Байдън за Путин: „Мисля, че е военнопрестъпник“

„Дългосрочните щети за репутацията на компанията са пропорционални на мащаба на руските военни престъпления в Украйна (огромни). Не е твърде късно да промените решението си, Nestl.“

(1 $ = 0,9346 швейцарски франка)

Регистрирайте се сега за неограничен безплатен достъп до Reuters.com

Доклад на Рича Найду в Лондон; Редактиране от Джейсън Нийли и Бернадет Бам

Нашите стандарти: Принципи на доверието на Thomson Reuters.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.