Некоректни работодатели в България – информация на БНТ

Нова рубрика на БНТ 1 разказва конкретни случаи за некоректни работодатели

В сутрешния блок на БНТ1 „Денят започва“ стартира новата рубрика „Твоите права“, в която обществената медия представя конкретни примери за некоректност в отношенията между работодатели и работници.

„Целта е не просто да повдигнем още повече въпроси около тази чувствителна проблематика, не само да разкажем за ситуации в които хората страдат, но и да проследим докъде се простират правомощията и отговорностите на институциите и да потърсим възможностите за справедливо разрешаване на отделните конфликти: неизплатени заплати, начислени, но не внесени осигуровки, лоши условия на труд“, разказва авторът на поредицата Илина Бисерова и допълва, че във всяка отделна история се преплитат компетенциите на различни органи и разпоредбите на множество правни актове. Така, на практика, „вратичките“, които некоректните работодатели използват, се оказват „пробойни“ в законодателството.

Първият журналистически разказ, излъчен на 8 август, е свързан с познатия проблем за неизплатените работни заплати, а примерът е от конфликта на служители и работодатели в бутикова авиокомпания за луксозни пътувания.

В рубриката „Твоите права“ екипът на БНТ ще представя конкретни случаи, без да запазва анонимността на некоректните работодатели. Експерти от държавните институции и контролните органи, специалисти по трудово-правни отношения и юристи ще коментират пред камерата на БНТ отделните аспекти на всеки от казусите.

Репортажите от рубриката „Твоите права“ се подготвят по сигнали на зрители, които могат да бъдат изпращани по електронна поща до екипа на „Денят започва“ (start@bnt.bg) или до автора на проекта Илина Бисерова (ibiserova@bnt.bg). Екипът на БНТ не се ангажира със сигнали за некоректни работодатели, лоши условия на труд или унизително отношение, които са изпратени анонимно.

Гледай видео запис от предаването онлайн

Коментари (0)

Публикувано в на 11 август 2017 г.