Не предполагате колко интелигнтни са ГАРВАНИТЕ! Viasat Nature

Гарваните – небесните разбойници

Гарванът не само е най-голямата в света пойна птица, но и неизменно продължава да изумява учените с изключителната си интелигентност.

Всички членове на това елегантно семейство са крайно любопитни, лесно се поддават на обучение и проявяват подчертана интелигентност. Древните гърци и римляни са познавали забележителните умения на Гарванови, а скандинавците дори ги почитали като свещени птици.

Според една легенда главният скандинавски бог Один използвал гарваните като вестоносци и сам той можел да се превръща в гарван. Гарванът бил символ на мъдростта и знанието. Наред с вълците, тези птици заемали най-висок ранг в йерархията на скандинавската митология. При все това, през Средновековието настъпват драматични промени в отношението към гарваните. Обожествяването им било заместено от суеверие и гарваните вече били възприемани като вестители на смъртта, сътрудници на дявола, символ на греха и болестите.

Изключителната интелигентност на тези птици все още занимава учените, изучаващи поведението на северните гарвани и тяхната социална структура в института „Конрад Лоренц” в Австрия. Установили са, че гарваните са добри приятели и партньори помежду си, като приятелството им продължава години, а двойките остават заедно до смъртта си.

Учени от Университета в Кеймбридж откриват, че новокаледонските врани не само могат да боравят с инструменти, но умеят дори да си изработват такива. Преди това се смяташе, че на това са способни единствено приматите.

Тази филмова продукция представя редица впечатляващи нови разкрития за света на сем. Гарванови: алпийската гарга от зимния свят на високите планини; колониите врани, обитаващи градовете; малките и интелигентни чавки, сойки, сиви врани и, разбира се, краля на Гарванови, северния гарван.

Премиера: 5 ноември от 19,00 ч.

Коментари (0)

Публикувано в на 26 октомври 2010 г.