Най-продаваният класически пианист с концерт в София

Световноизвестният пианист Людовико Ейнауди с концерт у нас

Чуйте музика

Световноизвестният италиански пианист и композитор Людовико Ейнауди ще има концерт у нас. Дългоочакваното събитие ще бъде на 28 март в зала „България”. Ейнауди е от малкото съвременни класици, завоювали си място в музикалната история почти веднага след своя дебют. Той стои редом с имена като Шопен, Ерик Сати, Майкъл Наймън и  Филип Глас.

Музиката му е слушана в цял свят от различни поколения, има издадени   над 20 диска, написал е саундтракове за 19 филма и телевизионни сериали, а композициите му се  популяризират с милиони гледания в мрежата. Той е най-продаваният класически пианист. Феноменалните продажби на албуми и способността му да разпродаде големите музикални зали навсякъде по света са потвърждение, че Ейнауди е един от големите успехи на класическата музика в последните години. Той е единственият солов изпълнител,  който привлича неколкохилядна аудитория и продава всеки ред от престижната  Ройл Албърт Хол и  грандиозната Каре Амстердам. Ейнауди е голямо име в  света на филмовата музика, като в тази сфера има учредени четири международни награди на негово име.

Роденият в Торино, Италия, Людвико започва да свири на пиано още от дете. Неговият баща Джулио е издател, а дядо му – Луиджи Ейнауди е първият президент на Италия след войната между 1948 г. и 1955 г. След завършване на Миланската консерватория Людовико прекарва няколко години в композиране в класически форми. В средата на  80-те започва да търси по-лично изразяване в серия от свои творби с танц и мултимедия, а по-късно и на пиано.

Неговата музика е медитативна и интроспективна, използваща похватите на минимализма, уърлд музиката и съвременния поп. Самият той я описва като елегантна и отворена. „По начало не обичам определенията, казва Ейнауди,  но ако минималист е термин, който означава елегантност и отвореност, то аз предпочитам да се наричам минималист повече от всичко друго”. „Да, музиката на Сати или композициите на Шопен или Шуман са нещо, с което бих могъл да се свържа, и изобщо с цялата идея за звуци без думи” – продължава гениалният музикант. „Като цяло моята музика е комбинация от различни форми и така, както аз я чувствам, не винаги е напълно хармонична, но именно това е моето търсене, казва Ейнауди. Никога не съм искал да бъда еднакъв – винаги съм обичал експеримента и различните възможности както и това да мога да отведа слушателя на различни пътешествия и нови висоти и вие трябва да опитате това пътешествие, подканя слушателите си  той.

Концертът е организиран от  продуцентска компания „БГ Саунд Стейдж” и Италианския културен институт в София съвместно със Столична община.

Билети се продават  в мрежата на  Ивентим, а след Коледа и на касата на зала „България”.

Снимка: Oliver Mark

Коментари (0)

Публикувано в на 30 ноември 2011 г.