Нацистите отиват на съд в нов сериал по Viasat History

Премиера на 20 ноември – 4 декември по Viasat History
Нюрнберг: нацистите пред съда
Оригинално заглавие: Nuremberg – Nazis on Trial
Държава: Великобритания
Година: 2007

Съчетавайки повествование и богата на диалози драматична възстановка, документалната поредица представя по необичаен начин трима нацистки лидери – Херман Гьоринг, Алберт Шпеер и Рудолф Хес. С помощта на пространни проучвания на архиви из цяла Европа, както и в САЩ, авторите на филма използват в по-голямата си част непубликувани досега документи, за да вдъхнат нов живот на нацистките военнопрестъпници, представяйки си посредством собствените им думи от момента на залавянето им до присъдите, които получават, и последващата им съдба: самоубийство, 20 години затвор и доживотен затвор. Това не са биографични истории в класическия смисъл, защото ще можем да се срещнем с основните герои от страната на съюзниците – от съдиите и прокурорите до психолозите и надзирателите, както и да разберем по-добре как е бил организиран този най-значим съдебен процес в историята.

Епизод 1:
Любимият архитект на Хитлер – Алберт Шпеер, не бил типичен нацист. Произхождащ от привилегирована фамилия, с богата култура и добър социален статус, той някак не отговарял на характерния образ на военнопрестъпник. Това се оказало в негова полза и, по-важно, той бил достатъчно умен да прозре, че съюзниците искали от него да се признае за виновен и да издигне обвинения срещу останалите. След като излежава 20 години в затвора „Спандау”, той излиза на свобода през 60-те години. Пише бестселър и се появява на страниците на списание „Плейбой”, докато други нацисти – обвинени в сходни престъпления, получават смъртна присъда.

Епизод 2:
Херман Гьоринг бил главнокомандващият на „Луфтвафе” и определен за наследник на Хитлер от самия него. Това е историята за последното поражение на Гьоринг и значимата роля, изиграна зад кулисите на Нюрнбергския процес от еврейския затворнически психолог Густав Гилберт. Гьоринг е признат за виновен по всички обвинения и осъден на смърт. На 14 октомври 1946 г., в нощта преди екзекуцията му, той се самоубива с цианид – вероятно укриван в килията му или внесен тайно от сътрудничещ му надзирател.

Епизод 3:
След Гьоринг, Рудолф Хес е бил най-висшият нацистки ръководител, заловен от съюзниците. Той помогнал на Хитлер да напише „Моята борба” и бил заместник на Фюрера. През 1941 г., по време на един от най-странните епизоди от цялата война, Хес открадва самолет изтребител и отлита до Шотландия, за да предложи мир на британците, без знанието на Хитлер. Хитлер тогава обявява Хес за невменяем и той прекарва остатъка от войната като пленник на британците. Хес пристига в Нюрнберг, но са изказани сериозни съмнения относно състоянието му – той твърди, че не помни нацисткото си минало. Този епизод представя американския психиатър Дъглас Кели и затворническия психолог Густав Гилберт, които търсят отговор на загадката на амнезията на Хес и параноидните му халюцинации.

Коментари (0)

Публикувано в на 26 октомври 2010 г.