Награди Аскеер със Стефан Данаилов на живо от БНТ с онлайн видео и снимки

Награди Аскеер със Стефан Данаилов на живо от БНТ

Културата „От А до Япо БНТ1 за 24 май

В празничния ден националната медия ще излъчи пряко церемонията по връчване на наградите ”Аскеер 2015“

В Деня на славянската писменост и култура 24 май, програмата на БНТ 1 ще започне с четиричасовия културен блок „От А до Я“. Специалното празнично студиото на националната медия ще срещне зрителите с изявени представители на културните и образователни среди у нас. Предаването ще се излъчи пряко от Студио 1 и е с начален час 08:00. Негови водещи са Александра Гюзелева и Георги Ангелов.

Интересен поглед за това как изглежда българското училище в киното, ще предложат актьорите Янина Кашева и Филип Трифонов, писателят Владо Даверов и Емил Джасим от „Център за образователни инициативи“.

Друг акцент в предаването ще бъде реалити проектът на БНТ „Ръкописът“, който дава шанс на нови автори да изявят своя талант. За участниците, техните романи и предстоящата надпревара, водещите ще разговарят с програмния директор на БНТ 1 Севда Шишманова, режисьора Милко Лазаров, председателя на Асоциация „Българска книга“ Веселин Тодоров и писателя Георги Тенев.

Зрителите ще видят и победителя в конкурса за роман на годината на Фонд „13 века България“. Заедно с него, гости в студиото ще бъдат художникът Греди Асса – председател на фонда и Миглена Николчина – председател на журито.

В рамките на културния блок ще има преки включвания от различни точки в страната, които ще покажат как отбелязваме един от най-светлите празници. От Варна ще бъде излъчен репортаж за 135-годишнината на първата гимназия в града, пряко от Пловдив ще видим шествието в града-европейска столица на културата 2019, а Благоевград ще покаже как деца преписват „История славянобългарска“.

Театралният режисьор Иван Добчев и авторът на филма за него – Николай Василев, също ще бъдат в студиото на „От А до Я“, за да разкажат за лентата „Пътят към Тива“. Самият филм зрителите могат да гледат същия ден от 14:00 часа по БНТ 1.

Вечерта на 24 май националната телевизия ще предаде пряко от театър „Българска армия“ церемонията по връчването на годишните награди за театрално изкуство „Аскеер“. Очаква се там Стефан Данаилов да получи приза за цялостно творчество.

От 22:40 часа следва филма от Топ 10 на „Лачените обувки на българското кино“ – „Осъдени души“. Предизвикателството да представи кинокласиката с 15-минутен документален филм е на младия режисьор Филип Андреев.

Празничната програма на БНТ 2 ще започне в 09:00 часа с тържествена литургия от варненския храм „Свето Успение Богородично“. Час по-късно е началото на специалното издание на сутрешния блок – „24 май с БНТ 2“, с водещ Тони Рапонска. Зрителите на БНТ 2 ще станат свидетели на среща на десет поколения в благоевградската гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“. Концертът на детския хор „Св. Георги Победоносец“ в Русе и отбелязването на празника във София, Варна и Пловдив, са също част от акцентите в предаването. БНТ 2 ще покаже кое място в столичната Борисова градина е известно като читалнята. И още – как празнуват българите зад граница и къде в Германия има площад с името на просветителя Методий.

На 23 и 24 май от 12:15 часа БНТ 2 ще излъчи документалната поредица „Първата гимназия на Варна”.

Коментари (0)

Публикувано в на 22 май 2015 г.