Над 60 музиканти идват за безплатен концерт в НДК!

За първи път на една сцена в София: Над 60 джаз, класически и уърлд музиканти от цял свят изпълняват музика на Шри Чинмой

Саксофонист на Уитни Хюстън, Карлос Сантана и Стинг свири на безплатния концерт в НДК

За първи път на сцена в София се събират над 60 джаз, класически и уърлд музиканти от целия свят, за да изпълнят музиката на маестро Шри Чинмой (1931-2007), един от най-креативните и продуктивни творци на нашето време.

Концертът „Songs of the Soul” е безплатен и ще се проведе в зала 1 на НДК на 4 юни от 19 часа. С него ще бъдат чествани 10 години, откакто България се присъединява към програмата „Шри Чинмой Цветя на мира“.

Нашата столица е първата спирка на поредицата концерти „Songs of the Soul” от Балканско турне 2010, в което вземат участие 9 международни състава. Българската публика вече е демонстрирала огромния си интерес към творчеството на Шри Чинмой, когато през 2000 г. препълва точно зала 1 на НДК, за да чуе на живо маестрото.

Сега нашите меломани ще могат да се насладят на изпълненията на Премик – саксофонист, китарист и флейтист, работил с музиканти като Карлос Сантана, Уитни Хюстън, Стинг, Били Джоел, Джеймс Тейлър, Хърби Ханкок, Джон Маклафлин, Рави Шанкар, Орнет Колмън, Жан-Люк Понти и други.

В НДК ще прозвучат звуците и на екзотични инструменти като ерху – традиционен, хилядолетен китайски струнен инструмент, ситар – индийски струнен инструмент и табла – индийски перкусии. На сцената ще излязат и български ученици на Шри Чинмой, които ще изпълнят песен за България, сътворена от признатия радетел за мир и хармония между всички човешки същества. Преживейте най-добрата медитативна, изпълнена с вътрешен мир, радост и позитивизъм музика, отправят покана организаторите. Безплатни билети могат да се вземат на касите на НДК.

КОЙ Е ШРИ ЧИНМОЙ

Шри Чинмой (1931-2007) е духовен учител – учител по медитация, придобил световна известност с музикалното, литературното и художественото си творчество и най–

вече с неуморната си посветеност  на идеала за мир и хармония между

хората.

„Шри Чинмой, Вие сте сърцето на Обединените нации. Вие уважавате всички религии. Всички религии имат същата цел, която сте си поставили и Вие – мир за всички в света.”

Това са думи на Хавиер Перес де Куелар, генерален секретар на ООН от 1982 до 1991г., които най-точно характеризират ролята на Шри Чинмой в борбата за мир по света.

А ето какво казва и Майка Тереза: „Благодаря ти, Шри Чинмой. Благодаря. Нека Бог да те благослови, Шри Чинмой, и цялата ти прекрасна работа за мира. Нека продължим да работим заедно и да споделяме всичко в името на Божията Слава и за доброто на хората.”

Шри Чинмой дава началото на много глобални програми, които насърчават хармонията между религиите. През 1970 г., по молба на своя близък приятел У Тант, главен секретар на ООН, той започва да води два пъти седмично Медитация за мир в ООН – нещо, което прави до края на земния си път през 2007 г.

Шри Чинмой открива с минути медитация и молитва и двете най-големи междурелигиозни срещи в историята – Парламента на религиите в Чикаго през 1993 г. и в Барселона през 2004 г.

Той е  основателят през 1987 г. на добре известния ежегоден Пробег за мир/Световен пробег на хармонията. Милиони хора са участвали в него, предавайки от ръка на ръка запален факел, символ на волята им за мир, през повече от 100 държави в света. Световни лидери, както и религиозни водачи като Папа Йоан Павел II, Нелсън Мандела, Михаил Горбачов са благословили Факела на мира.

Други глобални инициативи на Шри Чинмой са поредицата Концерти за мир, започнала през 1984 г., международната доброволческа хуманитарна програма „Сълзи и усмивки на единното сърце”, проектът „Шри Чинмой Цветя на мира”, в който са взели участие над 150 нации, включително и България, която е 39-та страна, присъединила се към него.

Шри Чинмой е композирал 21 000 песни на английски и родния си бенгалски език. Използвайки универсалния език на музиката, той изпълнява своите дълбоко въздействащи композиции пред стотици хиляди души от различни раси и религии, като изнася 770 концерта по цял свят.

По време на тези концерти Шри Чинмой свири на десетина или повече инструмента от различни култури. Той казва: „Душевната музика е просветляващият и осъществяващ език на универсалната душа.”

Концертите винаги са със свободен вход, защото по стара индийска традиция, когато предлагаш духовен дар, който си получил безплатно свише /като музиката, която се е родила в сърцето ти по време на медитация/, не трябва да взимаш пари.

Когато Шри Чинмой е искал да изнесе концерт някъде, той сам си е плащал наема на залата с хонорарите от авторските права от продажбата на свои книги и дискове. Неговите ученици продължават тази традиция.

Портрет на Sri Chinmoy (1931-2007)

На едната снимка е Шри Чинмой

На другата е един от международните състави, които ще вземат участие на концерта в София

Коментари (1)

Публикувано в на 26 май 2010 г.