На живо от БНТ – Световно първенство по лека атлетика

Последното голямо състезание на великия Юсеин Болт – от 4 август по БНТ

БНТ1 и БНТ HD ще излъчват стартовете от Световното първенство по лека атлетика, което започва в Лондон

Най-престижният лекоатлетически турнир започва в петък (4 август) в Лондон и ще продължи до 13 август. БНТ ще направят зрителите съпричастни на най-интересните стартове от първенството и на участието на българските спортисти. Програмата на първенството включва състезания в 47 дисциплини, основната част от които ще се проведе на Олимпийския стадион в британската столица. Това е първото световно първенство в Царицата на спортовете, което се провежда в Обединеното кралство и единадесетото на територията на Европа.

Шампионатът в Лондон ще бъде последен в звездната кариера на Юсейн Болт. Легендарният ямайски атлет има 11 златни медала от световни първенства и ще се опита да прибави още две в своята колекция. Болт ще стартира на 100 м и в щафетата 4х100 м. Така най-бързият мъж на планетата ще оваканти титлата на 200 м, за която се очаква сериозна борба между Йохан Блейк /Ямайка/ и Уейд ван Ниекерк /Южна Африка/. Ван Ниекерк ще се опита да триумфира с дубъл – освен на 200 м и на 400 м, където е световен рекордьор. При дамите ще бъде интересна битката на 100 м, където олимпийската шампионка Илейн Томпсън /Ямайка/ ще се опита да затвърди надмощието си.

Любимецът на домакините Мо Фара обяви, че световното първенство ще бъде последния му голям шампионат в стартовете на писта. Сомалиецът с британски паспорт отново ще гони победи на 5000 и 10 000 м. След като преди 2 години в Пекин остана само на 8 см от световния рекорд на троен скок, сега се очаква Крисчън Тейлър /САЩ/ отново да спори за върховото постижение. Световен рекорд се очаква и в хвърлянето на чук при дамите, където полякинята Анита Влодарчик ще спори със собственото си върхово постижение.

Акцент в преките предавания на БНТ ще бъде представянето на българските лекоатлети. Страната ни ще бъде представена от осем състезатели в британската столица. Ивет Лалова, която стартира на шестото си световно първенство, единствена участва в две дисциплини – 100 и 200 м, като в по-дългата дисциплина ще се бори за финал. Олимпийската вицешампионка в скока на височина Мирела Демирева получи покана да стартира в Лондон и за първи път през сезона ще се опита да се доближи до 195 см, които ще й дадат място на финала. Сред най-добрите в тази дисциплина ще се опита да се нареди и Тихомир Иванов. Трима българи ще стартират на троен скок – Габриела Петрова, Момчил Караилиев и Георги Цонов, като и тримата имат шансове за челната осмица. Сребърната медалистка от европейското първенство в зала Радослава Мавродиева ще се опита да премине 18-те метра в тласкането на гюле. Финал е целта и на Митко Ценов на 3000 м с препятствия.

Българската национална телевизия ще излъчи всичко най-интересно от шампионата. Вечерните сесии ще бъдат предавани пряко по БНТ 1 и БНТ HD. Обедните състезания ще бъдат в ефира на БНТ HD.

 

Виж БНТ 1

Виж БНТ HD

Спорт на живо: тук, тук, тук и тук

Коментари (0)

Публикувано в на 3 август 2017 г.