Мюзикъл „Веселите градски музиканти“ на живо по БНР

Мюзикълът „Веселите градски музиканти“ в Първо студио на БНР

На 7 май от 19.30 часа в Първо студио на Българското национално радио ще бъде представен мюзикълът „Веселите градски музиканти” на Александър Владигеров.

Представлението се посвещава на предстоящата 80-годишнина на композитора, главен диригент на симфоничния оркестър на Българското национално радио от 1969 г. до края на живота си (1993 г.) Радиосимфориците ще отбележат юбилея на Александър Владигеров през новия сезон.

Мюзикълът навърши половин век и продължава да се радва на непрестанен интерес.

Премиерата е на 5 март 1972 г. в тогава Народния театър за младежта. Автор на текста по приказката на Братя Грим „Бременските музиканти“ е Димитър Димитров, режисьор е Лиляна Тодорова, хореограф Асен Гаврилов, сценография и костюми Мариана Попова. Ролите на четиримата приятели в неволята Магарето, Кучето, Петела и Котарака са Васил Бъчваров, Петър Петров, Стефан Воронов и Пейчо Петров.

Мюзикълът се играе в много театри в страната, а на 12 декември 1972 г. е направен запис със Симфоничния оркестър на Българското национално радио, под диригентството на автора и с участието на  Ицхак Финци, Николай Бинев, Тодор Колев и Асен Кисимов (Ангелов). И до днес двата мюзикъла на Александър Владигеров „Веселите градски музиканти“ и „Вълкът и седемте козлета“ се оценяват като виртуозни образци на българското музикално творчество за деца.

Заповядайте на 7 май от 19.30 в Първо студио на Българското национално радио. Входът е свободен.

Мюзикълът ще се предава директно по програма „Христо Ботев“ и по радио „Бинар“.

Коментари (0)

Публикувано в на 1 май 2013 г.