МУЗИКАУТОР алармира: правят пиратски концерт на Haggard!

МУЗИКАУТОР съди организатора на концертите на Boney M. и Ricchi e Poveri

Концертът на Haggard, организиран от “АРТ БГ” ООД тази вечер в Пловдив, е с неуредени авторски права

МУЗИКАУТОР ще заведе дело срещу “АРТ БГ” ООД, фирмата – организатор на 21 концерта, проведени в България от 2008 г. до сега, за които не са платени авторските права.

Концертите включват изявите на Boney M., Ricchi e Poveri, Lordi, Весна Змиянац, Неда Украден, Харлем Госпъл хор, Crematory, Глен Милър Оркестра и Найджъл Кенеди. По данни на МУЗИКАУТОР, сдружението за колективно управление на авторски права на композитори, текстописци и аранжори, компанията “АРТ БГ” ООД е ощетила авторите с над 30 хиляди лева. Въпреки многократните опити на МУЗИКАУТОР за коректно уреждане на отношенията с “АРТ БГ” ООД и изпратената през февруари нотариална покана, изискваща подписване на договор в петдневен срок, към днешна дата представител на фирмата не се е свързал с МУЗИКАУТОР.

“Ние сме длъжни да защитаваме правата на българските и чуждестранни автори, които представляваме. Ощетявайки творците, некоректните ползватели ощетяват индиректно и държавата, тъй като отчисленията се облагат с данъци. В така създадената ситуация нямаме друга правна възможност освен да заведем съдебно дело.  Към този момент сме предприели всички законови стъпки, за да уредим отношенията си с организаторите на тези концерти, но това не доведе до очаквания резултат”, каза Магдалина Тодорова, изпълнителен директор на МУЗИКАУТОР.

“Още по-голям проблем е, че “АРТ БГ” ООД продължава да организира публични изяви, които са с неуредени авторски права и са в сериозно нарушение на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП). Тази вечер в Пловдив ще се проведе голям концерт на група Haggard и Пловдивската филхармония, който също е организиран в нарушение на ЗАПСП”, допълни Тодорова.

Това е вторият концерт на група Haggard в България. Първият е проведен през 2008 г. в София и също е с неуредени авторски права. Освен предстоящия концерт тази вечер, в края на месец април “АРТ БГ” ООД организира гостуването на световноизвестния Дюк Елингтън Оркестра, както и прощалния концерт на Scorpions през есента, за които също не са подписани договори за уреждането на авторските права.

Според ЗАПСП всяка фирма-организатор на концерт е длъжна да уреди авторските права за всяко отделно събитие, като получи съгласието на правопритежателите и подпише договор с МУЗИКАУТОР. По тарифите на сдружението възнаграждението за авторски права за концерти се равнява на 7% от приходите от продажба на билети, а ако договорът е подписан поне две седмици преди провеждането на събитието, възнаграждението е 5% от приходите от продажба на билети.

Коментари (0)

Публикувано в на 19 април 2010 г.