Музика, фолклор, кино – близо 20 фестивала през август!

Месец август ни представя близо 20 събития с национално и международно значение. Сред тях са нашумелия в последните 4 години музикален фестивал Spirit of Bourgas, Джаз фестът в Банско, Фестивалът на Фолклорната носия в Жеравна и Международният филмов фестивал „Любовта е лудост“ във Варна.

Август ще бъде изпъстрен и с много фолклорни фестивали, които ще се провеждат из цяла България. Един от най-забележителните ще бъде този на Гайдарското надсвирване в Гела, който тази година ще съвпадне с илинденския събор. Беглика фест в село Сърница пък ще зареди с допълнително лятно настроение, провокирайки съзнателното общуване с природата, разгръщането на творческата енергия и себеизразяването.

Програмата е изготвена от www.Festival359.com.

Музикални фестивали

– 5 Август, Генерал-тошево, The next generation rock – Второто издание на рок и метъл феста в град Генерал Тошево ще се проведе в рамките на три дни – от 5 до 7 август 2011 година. Очакват се общо 23 рок и метъл групи от България и Румъния да зарадват най-верните си фенове в първия уикенд на месец Август.

– 8 Август, Банско, Банско джаз фест – Концертите, провеждани на откритата сцена в центъра на Банско, на площад “Никола Вапцаров”, традиционно са безплатни и събират многохилядна публика, която може да се наслади на разнообразните направления в джаза.

– 12 Август, Бургас, Spirit of Bourgas – може би най-чаканият летен фестивал от феновете на електронната музика, а и не само. Датите са 12, 13 и 14 август, а безпорно най-голямата звезда ще е Моби, който ще излезе на сцената в събота – 13-ти. Сред другите изпълнители са: Skindred, Leftfield, Deftones, Skunk Anansie и др.

– 19 Август, Сърница, Беглика фест – Фестивалът се стреми към създаването, разпространяването и опазването на българските културни ценности в областта на музиката, аудиовизията, театъра, архитектурата и цирковото изкуство. Открита сцена за провеждане на Фестивала е зоната, предвидена за туризъм и къмпинг в защитена местност “Балтъ боаз”.

– 20 Август, Царево, Младежки фестивал „Жреци на музите“ – Традиционният фестивал на изкуствата ще събере за шеста поредна година в Царево талантливи деца и младежи от цяла България. Участие ще вземат и представители на няколко европейски държави и САЩ. През десетте фестивални дни те ще пеят, танцуват и играят на пътуващи сцени в Царево, Приморско, Ахтопол и Синеморец.

– 20 Август, Варна, East noise fest – Варна отново ще бъде домакин на двудневен хардкор пънк фест през лятото. Този път той ще се проведе в „Three Lions Pub“ – площад “Славейков”, до ЖП гарата, в рамките на 20-и и 21-ви Aвгуст.

– 26 Август, Миндя, Миндя рок фест 2011 – Фестът в Миндя има неповторима атмосфера на рок, блус и на нещо, което не може да се обясни, ако не сте били на такова събитие. Това е рок в село, насред Балкана, което е пълно с чужденци. На събора свирят доста добри групи, има бира и скара, а също и палатков лагер. По време на рок феста в село Миндя се осъществяват и изложби, разпродажби на книги, предмети и етнографски уникати.

– 27 Август, Созопол, Фестивал Аполония – Класическият фестивал на изкуствата в Созопол. В началото на септември, с последните слънчеви лъчи на лятото, там се събира истинска плеяда от хора на изкуството. Следват десет дни, изпъстрени с разнообразни прояви на общо пет фестивални сцени.

Фолклорни фестивали

– 2 Август, Варна, Международен фолклорен фестивал Варна – Двадесети юбилеен международен фолклорен фестивал ще се проведе от 2 до 6 август 2011 г. в гр. Варна. Във фестивала могат да участват танцови ансамбли за традиционен и обработен фолклор от всички възрастови групи.

– 5 Август, Царевец, Национален фолклорен фестивал Фолклорика 2011 – Целта на фестивала е да се съхрани, популяризира и развива народното песенно и танцувално изкуство на България. Организатор е Народно читалище „Светлина – Царевец 1927“ с. Царевец, Община Свищов.

– 6 Август, Гела, Гайдарско надсвирване и Илинденски събор – За девети път, и тази година – в магичното родопско село Гела ще бъде организирано мащабно национално гайдарско надсвирване. Тази година то ще съвпадне с традиционния Илинденски събор на местните родове, който ще се проведе на поляните около параклиса „Св. Илия“ над селото.

– 19 Август, Жеравна, Фестивал на фолклорната носия – Скок във времето – село Жеравна за четвърти път ще събере хиляди хора от всички краища на България, за да се веселят, пеят, свирят и танцуват така, както са го правили техните прадядовци и баби преди 100-150 години. Единственото нещо, което ще ги обединява е, че всички ще бъдат облечени с фолклорни носии, като костюмите не е задължително да са български. Всеки ще бъде пременен в старинно облекло изразяващо неговия произход, нрав, материално положение или занаят.

– 19 Август, Врата, Фолклорен фестивал Белинташ фест – „Усещане за вечност“ е мотото, под което се провежда тазгодишният фестивал в мистичната местност Кум гидик, край Белинташ. Всеки може да облече носия или костюм от началото на миналия век и да се почувста част от българските традиции и култура.

– 22 Август, Несебър, Световен шампионат по фолклор „World Folk 2011” – ще се проведе за първи път в град Несебър и кк Слънчев бряг, от 22 Август до 1 Септември. Характерна особеност на Световния шампионат по фолклор „World Folk” е, че всички изпълнения ще бъдат записани с професионална аудио и телевизионна техника и най-добрите от тях ще се излъчат многократно по повече от 50 кабелни телевизии в България.

– 27 Август, Старозагорски бани, Тракийски събор „Богородична стъпка“ – Всяка година проявата дава сцена за изява на фолклорни певчески и танцови формации, както и на индивидуални изпълнители от цялата страна.

– 28 Август, Сандански, Пирин фолк – Вече са известни фестивалните дни на тазгодишния “Пирин фолк”. Това са дните от 28.08.2011г. до 02.09.2011 г., а мястото – пл. “България” и Дом на културата, гр. Сандански.

Кино фестивали

– 27 Август, Варна, Международен филмов фестивал „Любовта е лудост“ – Осемнадесет поредни години, осемнадесет поредни конкурсни програми, съпътствани с панорама на световното кино, тематично представяне на филми и безброй срещи между зрители и актьори, между публиката и седмото изкуство.

Коментари (0)

Публикувано в на 8 август 2011 г.