Мтел раздава медийни награди: bTV и Нова дишат прахта на БНТ!

БНТ и Computerworld грабнаха първите журналистически награди M-Tel Media Masters’2010

Специален гост на церемонията бе френският писател Фредерик Бегбеде, който привлече над 450 души от медийния и рекламния свят

С голямата награда M-Tel Media Masters бяха отличени Надежда Василева от БНТ (на снимката горе) и Владимир Владков от сп. “Computerworld” на официална церемония, която се проведе снощи в зала 6 на Интер Експо Център в присъствието на повече от 450 гости от медийния и рекламния свят. Главният изпълнителен директор на М-Тел Андреас Майерхофер връчи приза на Надежда Василева за репортажа й „Села без телевизия”, а специалният гост на вечерта – френският писател Фредерик Бегбеде даде наградата на Владимир Владков (дзад микрофона, на снимката отдолу) за неговия материал “Новото бойно поле – цифровата телевизия

В раздел „Телевизия“ журналистката от БНТ пребори повече от 60 авторски материала от национални и регионални медии.

Надежда Василева посвети наградата си на целия екип на “По света и у нас”. Екип, който разказва истински истории и прави комуникациите достъпни до хората. Тя заслужи най-високата оценка на журито с репортажа си “Села без телевизия”, направен по повод 50-годишнината на БНТ. Това е историята на едни необикновени хора, които във времето на ултрамодерните технологии нямат мобилна връзка и дори трудно хващат телевизия.

Втората награда взе Евгени Генчев от Нова телевизия, а на трето място журито класира репортера на БТВ Димитър Анестев.

Конкурсът M-Tel Media Masters, който се провежда за първи път през 2010 г., предизвика голям интерес у журналистите. Както упоменахме, над 60 материала от 26 национални и регионални медии се състезаваха за голямата награда – грамота, парична награда в размер на 5000 лева и преносим компютър. Журналистическите материали бяха разделени в две основни категории – „Електронни медии” и „Печатни медии”.

Във всяка категория бяха номинирани по 6 материала, от които три получиха награди /Виж по-долу всички номинирани и наградени журналисти/. Класацията беше извършена от компетентно жури в състав: журналистите Тома Томов и Калина Андролова, медийният експерт Георги Лозанов, издателят Раймонд Вагенщайн, председателите на Съюза на българските журналисти и на Българското дружество за връзки с обществеността Милен Вълков и Милена Атанасова.

Фредерик Бегбеде започна речта си с „Обичам ви” на приличен български език и говори за влиянието и значимостта на телекомуникациите върху живота на всеки човек. Той си избра темата Навлизаме ли в „Прекрасният нов свят” по едноименната антиутопия на Олдъс Хъксли и я представи по уникален и неповторим начин. Бегбеде даде за пример себе си – вчера той се успал, изпуснал си самолета и след няколко проведени телефонни разговора между Париж и София, успял все пак да долети, за да участва в церемонията по награждаването на M-Tel Media Masters. Това беше само един от многото примери за „добрата” роля на телекомуникациите, без които не можем. После той се спря и  на „лошата” им част, която води до нежелание у хората да учат и четат, защото все повече разчитат на интернет информацията. В заключение Бегбеде призова хората да си живеят живота и да бъдат себе си.

В България Фредерик Бегбеде ще отбележи 20 години от своя дебют като писател, който прави през 1990 година с публикуването на първия си роман „Мемоари на един откачен младеж”. Следват „Почивка в кома” и „Любовта трае три години”. Той е завършил политически науки, маркетинг, журналистика и комуникации. Занимава се с реклама, телевизия, публицистика, литературна критика. Автор е на редица романи, преведени на 34 езика. Сред тях е и филмираният „99 франка”, който му носи световна слава.

След церемонията по награждаването на участниците в M-Tel Media Masters’2010, гостите на събитието имаха възможност да видят Фредерик Бегбеде в различно амплоа – това на DJ. Специално за тях френският писател застана зад пулта и миксира любими свои хитове от личната си CD колекция, която специално донесе в София. Всички гости на M-Tel Media Masters получиха последната, преведена на български език, книга на Бегбеде „Почивка в кома”, а някои успяха да си вземат и автограф от него.

Категория „Печатни медии” – награди и номинации:

1–во място – Владимир Владков, сп. “Computerworld” – “Новото бойно поле – цифровата телевизия”

2-ро място –  Светослав Метанов, в. „Дневен Труд”, „Ще чакаме ли още еврошамари”

3-то място – Орлин Спасов, сп. “Foreign policy”  – „Вездесъщата телевизия”.

Николай Марченко, в. „Сега” –  „Цифровизацията на ефира може да върне България в миналия век”

Цветан Илков, в. „Стандарт” – „Събраха кухнята в шкаф”

Здравка Маслянкова, в. „Янтра днес” – „Проблемът с GSM антените влиза в Народното събрание”

Категория „Електронни медии” – награди и номинации:

1-во място – Надежда Василева, БНТ – „Села без телевизия”

2-ро място – Евгений Генчев, Нова ТВ – „Свобода или сигурност”

3-то място – Димитър Анестев, бТВ – „Страхове в магнитното поле”

Стоян Тошев, Hicomm.bg – „Близки срещи с интернет от четвъртия вид”

Момчил Карабулев, MobileBulgaria.com – „RIM с поглед към пазарите от Източна Европа”

Малина Дачева, Expert.bg – “Мобилната буря”

Коментари (0)

Публикувано в на 1 май 2010 г.