Може ли да се гласува „по съвест“ в Пирин – bTV Репортерите с онлайн видео и снимки

Може ли да се гласува „по съвест“ в Пирин – bTV Репортерите

Как се решават изборите в Разлог и Кърджали – в bTV Репортерите на 10 и 11 септември

Тази събота, 10 септември, от 19.30 часа bTV ще покаже филма „Гласове от Пирин” на репортера Иван Георгиев и оператора Петко Гюлчев, разследващ механизмите, които решават изборите в Разлог.

За първи път местни хора споделят с журналист шокиращи лични истории, разиграли се на последните местни избори в града. Селски кметове от общината са заснети да разказват за натиска и директните заплахи, на които са подложени те и семействата им.

Сълзите на кметовете, признанието, че в подножието на Пирин планина „демокрация“ е дума без съдържание, допълват разказа на местни хора, заплашвани с уволнение, ако не гласуват за определен кандидат.

За замесените в стройната организация около решаване на изборите, за избора да имаш хляб на масата си или да гласуваш по съвест, за превръщането на избирателите в жертви, за демагогията и цинизма на вота в „Гласове от Пирин”, тази събота след централната емисия на bTV Новините.

Видео запис ще откриете тук.

В неделното издание на bTV Репортерите на  11 септември репортерът Антон Хекимян ще покаже защо за четири години Кърджали се превърна в най-проверяваната община в Европа за купуване на гласове при изборите.

Какво е машина за избори и как се постига гласуване на 100 процента? Пришествието на изборни туристи от Турция или дописването на гласове решиха изборите в Кърджалийско през 2007-ма година? Ще падне ли в битка за вота някоя от седемте общини в крепостта на Доган? И защо определят мълчанието като основната мерна единица на страха в бастиона на ДПС? Отговорите – в неделя от 19.30 часа в bTV Репортерите.

Разследванията в bTV Репортерите на 10 и 11 септември са част от националната кампания срещу купуването на гласове на предстоящите местни и президентски избори, реализирана със съдействието на МВР, Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа, както и фондация „Америка за България”. Идеята е на сдружение „Българион”, създадено от журналистите Лора Крумова, Галя Щърбева и Петко Гюлчев.

Видео запис ще откриете тук.

Коментари (0)

Публикувано в на 8 септември 2011 г.