„Морси тайни“ – тематични премиери на Viasat History през юли

МОРСКИ ТАЙНИ

С помощта на изумителни подводни кадри ще се потопим дълбоко в морските глъбини, за да разгадаем тайните на смели мореплаватели и невероятни кораби…

Когато Китай владееше морската шир
Оригинално заглавие: When China Ruled the Waves
Държава: Великобритания
Година: 2008
Жанр: документален филм
Премиера на 11 август

В началото на 15 век Китай се проявява безстрашно и по безпрецедентен начин пред целия свят. Повече от 80 години преди Колумб да попадне на Америка една от най-великите армади, сформирани някога, разкрива нови хоризонти пред китайския бизнес и политика, демонстрирайки изумителна мощ. Този документален филм е разказ – от гледна точка на един безстрашен съвременен пътешественик, за забележителна глава от историята на една от световните свръхсили.

Защо потъва „Мери Роуз”?
Оригинално заглавие: What Really Sank The Mary Rose
Държава: Великобритания
Година: 2008
Жанр: документален филм
Премиера на 18 август

Векове наред историците смятат, че става въпрос за трагичен инцидент – „Мери Роуз”, най-мощният кораб от флотата на Хенри Осми, внезапно потъва на няколко километра от обсега на вражеския френски кораб при битката за Солент през 1545 г. Необорими нови доказателства обаче сочат, че „Мери Роуз” е бил обстрелван, преди да потъне, и в корпуса му вече е имало доста дупки, докато са се отбранявали. Авторите на филма получават безпрецедентен достъп до останките на кораба, намерени на него предмети, както и непоказвани досега подводни кадри от изваждането на някои от най-значимите открити в „Мери Роуз” артефакти.

Летящият самолетоносач
Оригинално заглавие: The Flying Aircraft Carrier
Държава: Германия
Година: 2009
Жанр: документален филм
Премиера на 25 август

Американският цепелин „Мейкън” – един от най-големите, строени някога, е завършен през 1933 г. и веднага започват първите му пробни полети. През 1935 г., само две години след първия си официален полет, „Мейкън” се разбива край брега на Калифорния при трагичен инцидент по време на буря. През 1991 г. Крис Греч, заместник-директор на Изследователския институт и аквариум в залива Монтерей, и военноморската флота на САЩ откриват останките на цепелина на дълбочина от около 450 метра. През 2006 г. Крис се връща на мястото с група учени. Подводни кадри с обща продължителност над 40 часа документират това изгубено историческо наследство. Виждат се ясно части от основното тяло на цепелина, добре запазените самолети „Спароухок” и огромните двигатели „Майбах”, лежащи на дъното на океана. Този документален филм включва интервюта с учени и историци, както и с последния оцелял от „Мейкън”, а също и редки записи с изключително добро качество от процеса на изграждане на цепелина, както и заснети от въздуха зашеметяващи кадри на излитащите от полосата самолети „Спароухок”. С помощта на великолепния, заснет под водата качествен видео материал и професионално изготвени възстановки филмът разказва историята на този отдавна забравен летящ самолетоносач и смелите новатори в авиацията през 30-те години на миналия век.

Коментари (0)

Публикувано в на 5 юли 2009 г.