Момченце издъхна в ръцете на лекарите – „Горещо“ ли е това :(

Лекарска немарливост ли уби двегодишно дете?

Единствено пред Венета Райкова родителите на 2-годишния Дани от Варна разказват за нелепата смърт на детето си

На 22 април, дни след рождения си ден, в Университетска болница „Света Марина” във Варна почина двегодишният Дани. Смъртта на детето потресе цяла България и предизвика редица проверки по случая.

Тази събота, 29 май от 22:00 часа пред камерите на „Горещо” родителите Стоян и Радостина разказват как се е стигнало до нелепата смърт на сина им:

„Това е най-лошото – да загубиш детето си и да го надживееш! Никога не съм предполагала, че може да ми се случи!” Двамата вярват, че разказвайки за последните мигове на сина си, ще помогнат на други родители да спасят децата си, но най-вече се надяват тяхната трагедия да доведе до такива промени в здравеопазването ни, които да не позволяват това да се случва никога повече.

Малкият Дани е жизнено и енергично дете. Здрав е и никога не е боледувал сериозно. Денят, преди да влезе в болницата, прекарва в игра на футбол с баща си и няма никакви оплаквания.

През нощта обаче става неспокоен и започва да повръща. На другия ден след преглед при личната лекарка Дани е изпратен за хоспитализация в Университетската болница. Там не го приемат с мотива, че нямат места и го препращат към Окръжна болница „Света Ана”, където го слагат на системи, но без да уточнят диагнозата.

Дани продължава да повръща, но вече кафява течност, вдига и температура… През нощта лекарят решава да го премести по спешност обратно в Университетската болница „Света Марина”. Дани е приет в спешния кабинет и там прекарва цялата нощ – отново без диагноза.

„Аз не съм се сблъсквала досега с такива неща и си мисля, че те са хората, които трябва да преценят какво трябва да се направи!… Не се свика спешен консулт! Никакви изследвания – спешни! Ние идваме по спешност – нищо спешно не му се прави!” – разказва майката Радостина. – „Качиха го пак на системи, каквото се правеше и в Окръжна болница… Не го приеха за спешен случай!”

На сутринта Радостина носи на ръце сина си, за да му правят изследвания и снимки, направена е и консултация с детски хирург, който обаче преценява, че не се налага спешна операция:

„Той пак започна да повръща това кафявото – дори вече не го повръщаше, а му се стичаше по устичката. Той нямаше сила да го повърне дори!”

Дани е приет в интензивното отделение – отпаднал, без грам сили, със силно надуто коремче.

„Времето тече, тече… Нямаше един доктор през цялото време, който да е наясно, да предаде на другия най-малкото, да знае за случай… Навсякъде – наново!” – разказва бащата Стоян.

За да смъкнат температурата на Дани ги пращат сами да купят свещички и термометър…

След втората снимка Дани е опериран по спешност. Той поддържа висока температура, а на другия ден нещата се влошават и детето изпада в клинична смърт за 40 минути…

Въпреки силната си воля за живот и здравото си сърчице, двегодишният Дани умира на 22 април… А причината е вродена аномалия, която се среща при поне 15 процента от момченцата, която не смъртоносна и е абсолютно лечима! Ако се открие навреме…

„Горещо” –  събота, 29 май 2010г., 22:00 часа, Нова телевизия

Видео анонс:

Коментари (0)

Публикувано в на 27 май 2010 г.