Мизерията в затворите води до разват – категоричен извод в ТВ+!

Репортер на ТВ+:  Няма по-ужасно място от затворите в България!

В „Свободна зона” по ТВ+ в петък бе засегната една тема, която доста рядко бива обсъждана в публичното пространство – условията, при които живеят лишените от свобода в България.

По темата водещият Георги Коритаров бе поканил Красимир Кънев, председател на Българския Хелзинкски комитет, както и Милена Янинска, репортер на сутрешния блок на ТВ+ „Денят”.

Милена Янинска подготвя репортаж, в който разказва историята на един от затворниците в затвора до „Кремиковци”.

Идеята на работата й е да представи неговия случай в развитие, но при многобройните си посещения в затвора, свързани с репортажа, тя добива представа и за обстановката в него.

„Затворниците живеят от дело до дело, след като са били осъдени. Никой не смее да се оплаче от условията, защото може да стане по-лошо за самите тях”, каза Янинска в студиото на „Свободна зона”. В началото на разговора тя призна, че в кариерата си досега не е била на „по-ужасно място”.

„В затвора, който посетих, нямаше прозорец, който да можеше да се отвори”.  Репортерът допълни, че затворниците почти нямат достъп до книги, вестници и телевизия, а в голяма част от случаите липсвала и навременна медицинска и психологическа помощ за тях.

„Нашите затвори имат по-лоши условия от македонските и сръбските, въпреки че сме страна член на ЕС”, каза Красимир Кънев в ефира на ТВ+. По думите му в помещенията липсва вентилация, достъп до естествена светлина, както и отворено място за разходки. В допълнение към това липсата на занимания доста често преминавала в насилие между затворниците. „Хиегиената в повечето затвори е трагична”, каза Кънев.

В много от случаите затворниците прекарвали голяма част от времето си претъпкани в килиите, въпреки правилото да бъдат настанявани поотделно.

Коментари (0)

Публикувано в на 18 октомври 2010 г.