Мирослав Янев, свързан с Красимир Гергов купува BiT за 35 млн. евро?

Обръщение на Павел Вълнев

 

Уважаеми зрители,

журналисти,

партньори,

приятели,

Би Ай Телевизия (Bulgarian International Television) вече не е мое притежание. Въпреки че винаги съм гледал на телевизията като на бизнес проект, трябва да призная, че се разделям с нея с тъга. За малко повече от две години тук срещнах хора, които биха били гордост за всяка световна медия – и журналисти, и зрители. И тъй като нямам друг бизнес в България, не познавам политиците й, освен тези, които са гостували в Чикаго, преживявам раздялата като прощаване с чиста мечта.

Мечтите обаче трудно се управляват отдалече, дори когато са оставени да се реят свободно на пазарния вятър. А пазарът в България е особен – телевизионният е съсредоточен в мейнстрийма, а рекламата е насочена натам. Ако съдя по ситуацията в САЩ, където живея, а и в Европа, за кратко време и тук ще се установи, че малките медии са задължителна част от избора на гражданите. Те дават глас на хората извън статуквото, носят плурализъм и демокрация.

Но вече не съм в позиция да раздавам съвети. Винаги съм правил разлика между икономическата част на медията и нейното съдържание. Няма да намерите човек, отвътре в Би Ай Ти или отвън, който да каже, че някога съм се намесил в съдържанието. Нещо повече – винаги съм опазвал медията от външна намеса – политическа или икономическа. Затова хората на Би Ай са свободни. Новият собственик няма да сгреши, ако уважи и съхрани свободата и независимостта на екипа. Може би този е начинът България отново да се изкачи нагоре по скалата на свободата и независимостта на медиите. Трудно е, но не и невъзможно. Показва го кратката история на БИТ досега. Никоя друга телевизия, тук и по света, не е заемала челно място по доверие на аудиторията само за две години.

Благодаря ви за доверието.

За мен и за брат ми Румен беше чест!

Павел Вълнев,

Чикаго, САЩ

Досегашните собственици братя Вълневи вече са финализирали сделката. Медията е продадена на продуцента Мирослав Янев (снимка 1).

Първоначалната информация, че телевизията ще бъде купена от рекламния бос и миноритарен собственик на Би Ти Ви Красимир Гергов (снимка 2), не се потвърди. Той самият отрече.

„Не е възможно да я купя, тъй като съм супервайзер и собственик на Би Ти Ви и това не ми позволява да купувам други медии. Пише го в договора ми със СМЕ (мажоритарния собственик на „Би Ти Ви Медия груп“ – б.а.). Според него трябва да поискам разрешение от тях, ако придобивам над 20% от медия. По същия начин и те трябва да ме питат, ако купуват друга медия у нас“, обясни Гергов пред „24 часа“.

В сектора се коментира, че предварителният договор за покупката на BiTV е подписан именно от Гергов, но той не смята публично да оповестява свързаността си с канала, пише вестник „Капитал“.

 

Янев започва да се занимава с продуциране на аудио-визуална продукция преди близо 20 години. Има опит и в областта на информационните технологии и телекомуникациите. Работил е по формати като „Стани богат“, „Семейни войни“, „Столът“, излъчвани по „Нова тв“. Свързал е името си с много музикални и рекламни клипове, както и с тв сериала „Хотел България“. Янев има ключово участие в създаването на българските компютърни игри Trans (създадена през 2000 г. и се приема за първата 3D компютърна игра в България) и Knights of Honor (2004). През 2007 година заминава за Виена, където управлява проекти на Siemens в областта на новите технологии. В България се връща края на 2010 заради старта на MediaPro Entertainment на българския пазар и става изпълнителен директор на компанията. Компанията бе представена официално на българския пазар през 2011 г. като една от водещите компании в Централна и Източна Европа. Част от американската Central European Media Enterprises (CME) (компанията, собственик на bTV, на още четири тв канала и на шест радиостанции на българския пазар). Продуцентската фирма е и основният производител на филми, сериали и програми за телевизиите от групата на СМЕ. Компанията бе създадена, за да работи за bTV преди шест години, когато в нея силно влияние имаше Красимир Гергов. MediaPro Entertainment правеше кулинарното състезание Lord of the Chefs, както и други актуални предавания като „bTV Новините“, „Шоуто на Слави“, „Комиците“, „Нека говорят“, „Модерно“, „Код криминално“, „Сеизмограф“, „Хрътките“. Към днешна дата няма данни компанията да осъществява дейност в България.

Една от последните изяви на Янев е като продуцент заедно с Асен Блатечки на игралния филм „Бензин“.

По информация на Economic.bg цената на сделката е около 35 млн. евро.

Коментари (1)

Публикувано в на 9 февруари 2018 г.