Международен фолклорен фестивал на Еврорадио във Варна

БНР и Еврорадио  откриват международен фолклорен фестивал във Варна

Българското национално радио /БНР/ и Еврорадио откриват Международен фолклорен фестивал във Варна на 27 май 2013г. 34-тото издание на ежегодния форум на обществените радиостанции от цял свят традиционно предоставя възможност на изтъкнати музиканти да покажат музикалното наследство на своите страни. Тази година във Варна ще се включат  16 радиостанции от 15 държави. Тридневният фестивал, който е под патронажа на Европейския съюз за радио и телевизия, е пъстра палитра на културно многообразие и медиен плурализъм – движещите сили в радиостанциите, членки на Европейския съюз за радио и телевизия. Чрез него обществените радиостанции в Европа подкрепят запазването и популяризирането на фолклорната музика и насърчават новите тенденции за развитие и представяне.

В продължение на три дни във Варна ще прозвучат концерти на известни солисти и ансамбли, спечелили признание на международните сцени сред които:  Алексей Архиповски от Русия, Ана Алкаиде от Испания, „Алпен Клезмер“ от Германия, Солистите на фолклорен ансамбъл „Песните на Русия“, Ансамбъл „Поропач“ от Унгария и Оркестърът за народна музика на Българското национално радио под диригентството на Димитър Христов.

„Особено щастливи сме да посрещнем 34-тия Фолклорен фестивал на Еврорадио за първи път в България“, заяви генералният директор на БНР Валери Тодоров,  в навечерието на откриването на форума. „Богатството на диалекти, интонации и ритми в българския музикален фолклор, както и изключителната му съхраненост и устойчивост във времето са обект на световен интерес. Гордеем се да бъдем домакини на едно от най-ярките музикални събития на Европейския съюз за радио и телевизия – признание за престижа  на националната медия и мениджмънта му. Още повече, че фестивалът е платформа, отворена към прераждането, съживяването  на традиционната култура чрез нови форми и интерпретации. Три дни морската столица на България – Варна ще бъде център на междукултурен диалог. Записите на концертите, които ще се разпространят по обществените радиостанции в Европа, ще стигнат до милиони слушатели. Взаимодействието и общуването между различни по националност локални практики ще поднесе на съвременниците фолклорно изкуство, сътворило нови традиции“, посочи Валери Тодоров.

Еврорадио организира редица музикални събития, а  Фолклорният фестивал на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) е сред най-значимите за организацията. Фестивалът се провежда в различни европейски страни по покана на съответната обществена радиостанция. Близо 20 европейски обществени радиостанции изпращат всяка година за участие своите най-добри изпълнители на фолклорна музика, които представят културата и музикалното наследство на страните си. Интересът  към събитието е голям. През 2011 г. фестивалът се  състоя в Опатия, Хърватия, където в продължение на три дни са участваха 21 групи от 18 страни. Концертите, които са част от фестивала се записват от радиостанцията – домакин и стават част от музикалната база данни на Еврорадио. Всички радиостанции – членове на Еврорадио имат право да ги излъчват в програмите си.

Българското национално радио е сред активните членове на Еврорадио, особено в областта на музикалния обмен. Фондовете на БНР съхраняват автентични, старинни български мелодии и песни, чиито записи от много години печелят отличия на радиоконкурса „Св. Страчина” в Братислава. От 2011 г. обществената медия е активен участник във Фолклорния фестивал на Еврорадио с представянето на групите „Дива река” и „Богдан трио”.

Европейският съюз за радио и телевизия /ЕBU/ е най-голямата професионална асоциация на обществени радио и телевизионни организации в света, в която членуват 85 електронни медии от 56 страни в Европа, Северна Африка и Близкия Изток.

Българското национално радио като пълноправен член на  Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) всяка година организира, записва и излъчва концерти, които се предават по сателит за обществените радиостанции в Европа и Съединените щати. В тях българските музиканти представят най-доброто от нашата музика за аудиторията на Европа, която наброява  650 милиона души седмично. Благодарение на сътрудничеството между БНР и Еврорадио се осъществява значително популяризиране в чужбина на музиката и страната ни.

Коментари (0)

Публикувано в на 22 май 2013 г.