Месец на Пол Нюман по TCM – готин за всички времена!

TCM акценти през май 2013

НАЙ-ГОТИНИТЕ: ПОЛ НЮМАН

Рубриката „Най-готините“ на Turner Classic Movies среща зрителите с онези великолепни, обаятелни мачовци, които определят какво означава да бъдеш „готин“ за всички времена. Всяка неделя от 22:00 TCM предлага селекция от най-великите филми на Пол Нюман като:

„Някой там горе ме харесва“ (Somebody Up There Likes me (1956) 5 май
„Котка върху горещ ламаринен покрив“ (Cat on a Hot Tin Roof (1958) 12 май
„Сладкопойната птица на младостта“ (Sweet Bird of Youth (1962) 19 май
„Хладнокръвният Люк“ (Cool Hand Luke (1967) 26 май

Голди Хоун също е специален звезден гост на TCM през този месец с епичната си роля във военната комедия „Редник Бенджамин“ (Private Benjamin (1980) – 7 май от 22:00.

АКЦЕНТИТЕ ПРЕЗ МАЙ

НЯКОЙ ТАМ ГОРЕ МЕ ХАРЕСВА
SOMEBODY UP THERE LIKES ME (1956)
5 май, неделя, 22:00
Режисьор: Робърт Уайс
В ролите: Пол Нюман, Пиер Анджели, Еверет Слоун, Айлин Хекарт, Сал Минео

Гледай видео анонс онлайн

Роки Грациано (Пол Нюман) е хулиган, очевидно обречен на живот с дребни провинения от бедното си обкръжение и собственото си лошо отношение. Определяйки, че единственият начин да си изкарва прехраната е с юмруци, Роки става боксьор – първоначално с намерението да участва в серия от нагласени мачове. Накрая той открива в себе си съвест и чувство на самоуважение, до голяма степен благодарение и на неговата любима (и по-късно съпруга) Норма (Пиер Анджели).

КОТКА ВЪРХУ ГОРЕЩ ЛАМАРИНЕН ПОКРИВ
CAT ON A HOT TIN ROOF (1958)
12 май, неделя, 22:00
Режисьор: Ричард Брукс
В ролите: Пол Нюман, Елизабет Тейлър, Бърл Айвс, Джак Карсън, Джудит Андерсън

Гледай видео анонс онлайн

Нюман и Тейлър се появяват заедно на екран само веднъж – във филмовата версия от 1958 г. на „Котка върху горещ ламаринен покрив“ по Тенеси Уилямс, динамична и внушителна адаптация, която се фокусира върху проблемно южняшко семейство и раздора относно милионите на умиращия баща. Бившата спортна звезда, превърнала се в алкохолик, Брик (Нюман) поддържа резервирано отношение към Маги (Тейлър) в явно наказание за първоначално неопределено предишно злодеяние. В тази обстановка се появява заможният баща на Брик – Голямото Татенце (Бърл Айвс). Всички подозират, че не му остава много живот, затова се разразява битка сред членовете на разширеното семейство на Брик, изразявайки интерес към богатството му. Голямото Татенце пристига в града за партито за рождения си ден, което води след себе си различни конфликти.

СЛАДКОПОЙНАТА ПТИЦА НА МЛАДОСТТА
SWEET BIRD OF YOUTH (1962)
19 май, неделя, 22:00
Режисьор: Ричард Брукс
В ролите: Пол Нюман, Джералдин Пейдж, Ед Бегли, Шърли Найт, Рип Торн

Гледай видео анонс онлайн

Пол Нюман пресъздава ролята си от Бродуей във филмовата версия от 1962 г. на „Сладкопойната птица на младостта“ по Тенеси Уилямс. Нюман играе очарователния измамник Ченс Уейн, който ухажва повяхващата филмова звезда Александра Дел Лаго (Джералдин Пейдж) с надеждата да си спечели филмов договор. Користолюбивият Уейн и склонната към самоубийство Александра се озовават в родния град на Ченс, където командва корумпираният политик Бос Финли (отличеният с „Оскар“ Ед Бегли).

ХЛАДНОКРЪВНИЯТ ЛЮК
COOL HAND LUKE (1967)
26 май, неделя, 22:00
Режисьор: Стюърт Розенбърг
В ролите: Пол Нюман, Джордж Кенеди, Джей Ди Кенън, Джо Ван Флийт, Лу Антонио

Гледай видео анонс онлайн

Пол Нюман е номиниран за „Оскар“, а Джордж Кенеди получава награда за ролята си в тази алегорична, затворническа драма. Люк Джаксън (Пол Нюман) е осъден на затвор, след като е арестуван за разрушаване на паркинг автомати в нетрезво състояние. Докато явната амбиция на капитана за всеки затворник е да „го направят нормален“, скоро става ясно, че Люк няма да се подчини на никого.

РЕДНИК БЕНДЖАМИН
PRIVATE BENJAMIN (1980)
7 май, 22:00
Режисьор: Хауърд Зийф
В ролите: Голди Хоун, Айлин Бренън, Арманд Асанте

Гледай видео анонс онлайн

Джуди Бенджамин (Голди Хоун) е американка, която постъпва в американската армия, след като съпругът й умира в нощта на сватбата им. Подлъгана от подлия сержант Джим Балард (Хари Дийн Стантън), който я кара да вярва, че военният живот е много по-бляскав, отколкото е в действителност, тя е дълбоко разочарована в тренировъчния лагер. След като непрекъснато попада в неприятности, Джуди иска да напусне, но избира да продължи и преживява поредица от приключения, които накрая водят до повишение.

Коментари (0)

Публикувано в на 4 май 2013 г.