Мъжът – емблема на фадото гостува в София през декември

Джаzz+ представя: Камане –  живот, отдаден на фадо

4 декември, зала България, 19:30 ч.

Дори и да не го познавате, когато го чуете да пее, ще ви се иска да бъдете отново и отново в съприкосновение с негото изкуство.

Камане е водещият съвременен мъжки фадо изпълнител. Но не само това – той е и един от забалежителните мъжки вокали във фадото въобще, с мек и топъл глас, с перфектен контрол и дълбочина на изпълнението. Това може би се дължи на факта, че диша въздух, пропит с фадо, от деня на своето рождение.

Заинтригуван от плочите с фадо на своите родители, малкият Камане започва да пее на ранна възраст и дебютира професионално още в юношеските си години. Младият певец осъзнава важността на сценичната изява и затова името му често се срещата в афишите на големите фадо клубове в Лисабон.

Преломен момент в кариерата му бележи запознанството му с един от забележителните поети и композитори на Португалия Жозе Мария Бранко, известен с оригиналния си съвременен подход към традиционната музика. Двамата започват съвместното си сътрудничество и не след дълго Камане подписва договор с ЕМI. Първият му албум  UmaNoitedeFados от 1994 г. е концертен запис от фадо клуб в Лисабон и чрез него светът чува за Камане.

Следват  NaLinhadaVida„, „EstaCoisadaAlma„, „PeloDiaDentro– три албума, в които кристализира образът на Камане – артист с блестящо присъствие, който умее да привлече вниманието върху всяка изпята дума и да пресъздаде силата на поетичните слова и глас, който докосва дълбините на човешката душа. Не случайно концертите му в Португалия, Испания, Франция, Холандия и Белгия са радват на невероятен успех и са разпродадени седмици напред и затова точно тогава през 2003 г. се появяват на пазара  една компилация с най-популярните изпълнения на артиста TheArtofCamané – PrinceofFado и вторият му двоен лайв албум ComoSempreComoDantes, в който са представени негови изпълнения в голяма зала пред хилядна публика и в интимна обстановка в традиционен фадо клуб.

Последните му три албума добиват златен статус в Португалия и точно тогава Камане решава да смени посоката и предлага една интересна изненеда OutrasCanções – изпълнение на популярни бразилски и португалски репертоар с оркестър, последвано през 2007 г. от втора част с песни на Жак Брел, Франк Синатра и Жобим.
Първият си видео запис Камане издава през 2006 AoVivonoS. Luiz, през 2008 г. излиза албумът Sempredе Mim, добил златен статус и възприет навсякъде по света като най-добрата му творба с 10 традиционни фадо песни и няколко лайв изпълнения от театъра “Колисеу дош рекреош” в Лисабон.

Камане е възприет като важна фигура в съвременното мъжко фадо и от пуристите и от модернистите, защото в неговото пеене и подход битуват в хармония традиция и модерност. Той е нетрадиционно иновативен с неповторим стил, затрогващ глас и въздействаща интерпретация и при наличието на тези качества би могъл да чете и телефонния указател на Лисабон и да прикове вниманието ви, обичат да се шегуват неговите почитатели. А вие се успокойте, Камане няма  и не иска да пее друго, освен фадо. И то само както той може! С душа и сърце!

Концертът на най-големия глас на съвременна Португалия  е организиран от Джаzz+ и се осъществява с любезната подкрепа на  Посолството на Португалия в София.

Билети за концерта на Камане може да намерите в мрежата на

Тикет Плюс (www.ticketplus.bg) в интернет и на касата на зала България, в Дюкян Меломан, супермаркети Пикадили, и много други каси (адресите на сайта на Тикет Плюс).

Видео, фото и аудио материали може да намерите на http://camane.jazz-plus.com/

Официален сайт: www.camane.com

Коментари (0)

Публикувано в на 1 октомври 2009 г.