Майката на Явор Бахаров от „Под прикритие“ е българска туркиня

От продукцията се спрели на актьора заради познанията му по езика, но той признава – трудно ми е!

Oктомври месец е и Явор Бахаров тъкмо приключва подготовката на новата си постановка в Народния театър „Злият принц“. Точно тогава двама продуценти – Димитър Митовски и Иван Дойков от „Камера“, го търсят. Те вече добре познават Явор, след като снимат с него първия от новата вълна български сериали „Стъклен дом“. И искат да работят пак заедно, като го виждат в много различна роля. И то не къде да е, а в другия си успешен сериал – „Под прикритие“.

Продуцентите вече снимат четвъртия му сезон, в който са замесени и турски мафиоти. За такава роля търсят Явор. „Бяха разбрали, че имам бегли познания по турски език, и решиха да пробват дали ще се справя“, разказва той. Бахаров мисли само няколко дни и приема, макар да знае, че няма да е лесно. И веднага започва с уроците по чуждия език. Той не му е толкова далечен, защото, преди да влезе в НАТФИЗ, всъщност има друг план – да завърши висшето си образование в Турция.

Затова след гимназията заминава да следва в Истанбул. Първите няколко месеца учи само езика, а след това има изпит, с който да го приемат в желаната специалност – международни отношения. Но Явор променя решението си. „Още преди изпита се отказах, защото реших, че това не е моята страна, култура, а и моето развитие“, обяснява актьорът. Прибира се в България и се записва в школа за актьорско майсторство. Там много му харесва, а и преподавателите му го окуражават да продължи да се занимава с актьорство. Така не след дълго Явор вече е студент в НАТФИЗ и няколко години по-късно завършва класа на проф. Пламен Марков.

В „Под прикритие“ обаче прави съвсем различна роля от всичко, което е показвал досега. Героят му е син на голям турски мафиот, който се занимава с наркотрафик. В образа на бащата е известният актьор Мехмет Юлай. Заради сцените с него Явор пътува до Истанбул и снима в къща за милиони на брега на Босфора. Освен че проговаря турски, в сериала Бахаров е със съвсем нова визия – с прибрана назад и изправена коса. Заради това с екипа до Турция пътува и коафьорът на продукцията Любо Петров. Всеки ден преди снимките на Явор той изправя косата му близо час – време, в което и самият актьор се подготвя психически за новата си роля.

До Явор на снимките на „Под прикритие“ е не само фризьорът, но и преподавателката му по турски език. Тя му помага по сценария и следи всяка негова дума. Всъщност с това са свързани и най-големите притеснения за младия актьор. „Трудно е, че говоря на език, от който не разбирам всяка дума. Въпреки че имам сценария предварително и го разбирам, понякога Мехмет Юлай импровизира. Мисълта му тече ясно и понякога ми е трудно да следя реакциите му“, обяснява Явор. За турския му помага още един човек – майка му Мюжгян Бахарова, която е филолог по образование и води предавания на турски език по БНР. Тя е българска туркиня.

В „Под прикритие“ е въвлечен и още един човек от семейството му – брат му Захари. Той играе в сериала още от началото му и е един от първите хора, с които Явор разговаря за предложението от продуцентите от „Камера“. „Говорих с брат ми и той каза сам да преценя. Не ми даде съвети как да играя, а ми каза да реша дали ще мога да се справя с тази работа, която е наистина голяма по обем“, обяснява Бахаров.

Образът на Явор всъщност ще има много общо с персонажа на Захари Иво Андонов. Освен че е син на турски мафиот, който идва в България заради наркоканали, героят на Явор е в София, за да отмъсти за смъртта на брат си. А той е застрелян в края на третия сезон от самия Иво Андонов. Засега обаче двамата Бахарови все още не са заснели общи сцени в „Под прикритие“. И за двамата ще има много каскади, защото екипът обещава, че четвъртият сезон ще е още по-динамичен и от предишните три.

Екипът все още не е заснел финалната сцена на сезона. Той чака режисьора Виктор Божинов да се върне в България, за да я снима. В момента Божинов работи по руската адаптация на сериала “Кости” в Москва.

Още любопитна информация за личния живот на Явор Бахаров и „африканското“ му приключение по bTV четете от статията на вестник „24 часа“.

Коментари (0)

Публикувано в на 20 януари 2014 г.