Мариза – майсторката на фадото гостува в България

Радио Класик ФМ представя „Гласът на фадо” – световноизвестната певица Мариза

На 24 октомври от 19:30ч., в зала България, ще зазвучи магическият глас на португалската певица Мариза – обявена за най – успешната изпълнителка на фадо след легендарната Амалия Рудригеш. Това е третият концерт от седмия сезон на Концертмайсторите, организиран от Кантус Фирмус и М– тел.

Мариза Рейш Нунеш е родена на 16 декември 1973 г. в Мозамбик. На тригодишна възраст се премества със семейството си в Лисабон, Португалия.

Мариза започва да пее фадо още като дете, преди да се е научила да чете. Баща й рисува малки истории, за да й помогне да запомни текстовете на песните. Певецът Фернанду Маурисиу става кумир за малката Мариза и слушайки него и други фадо изпълнители, тя попива тънкостите на това изкуство.

През 2001 певицата издава първия си албум Fado em Mim (Фадото в мен), в който са представени шест песни в стил фадо и шест оригинални композиции. Продават се над 30 000 копия и тя става една от най – популярните фадо изпълнителки. Британското радио BBC 3 трикратно обявява Мариза за най – добра певица в света през 2003, 2005 и 2006.

На олимпийските игри в Атина португалската звезда изпълнява в дует със Стинг песента A Thousand Years (Хиляда години), влязла в официалния албум на Олимпийските игри – Unity.

Третият й албум Transparente (Прозрачно) заема първо място в хит парадите в Португалия и влиза в десeтката на най – популярните албуми в Европа. През юли 2005 Мариза е почетен гост на фестивала Live 8. През същата година португалското подразделение на Уницеф удостоява чувствената изпълнителка с почетното звание – Посланик на добра воля.

През 2006 артистката е отличена със Златен глобус за най-добър индивидуален изпълнител и е номинирана за награда Грамми. През 2008 излиза албумът Terra (Земя).

Мариза изнася концерти на четири континента, в препълнени зали и с огромен успех. Музиката й съчетава чистата традиция и свежестта на съвремието, а начинът й на изпълнение представя необработената чиста емоция, с която се характеризира жанра, пречупен през изключителния й стил.

Певицата пристига на 23 октомври, ден преди концерта, и ще бъде настанена в престижния „Гранд хотел София”, в сърцето на столицата ни.

SETLIST
MARIZA – TERRA

Recurso (David Mourão-Ferreira / Tiago Machado)
Já me deixou (Artur Ribeiro / Max)
Maria Lisboa (David Mourão-Ferreira / Alain Oulman)
Chuva (Jorge Fernando)
Morada aberta (Carlos Tê / Rui Veloso)
Beijo de saudade (B. Leza)
Meu fado meu (Paulo de Carvalho)
Barco negro (David Mourão-Ferreira / Caco Velho e Piratini)
Instrumental
Cavaleiro monge (Fernando Pessoa, Mario Pacheco)
Vozes do mar (Florbela Espanca / Diogo Clemente)
Tasco da Mouraria (Paulo Abreu Lima / Rui Veloso)
Rosa branca (José de Jesus Guimarães / Resende Dias)
Minh’alma (Paulo de Carvalho)
Feira de castro (Paulo Abreu Lima / Rui Veloso)
Oiça La Ó Sr. Vinho – (Albert Janes/ALbert Janes)
Primavera (David Mourão-Ferreira / Pedro Rodrigues)

Коментари (0)

Публикувано в на 20 октомври 2008 г.