Мария Силвестър заформя „Красива наука“ с белокос доцент

Съвместният проект на Българска национална телевизия и Британски съвет България  „Красива наука” стартира през месец април.

Красива наука” е проект за чудесата на науката, за „удоволствието да знаеш” и за най-ценния човешки ресурс –УМЪТ. Предаването ще потопи зрителите в необятния свят на науката като покаже малка част от хората посветили живота си на нея.

„Красива наука” е един от най-амбициозните проекти на Дирекция „Информация” към БНТ и Британски съвет България. В 11-те тв издания на проекта, който ще продължи цели 3 месеца ще се дебатират едни от най-интересните, провокативни и нови идеи в науката, а в студиото на предаването, посредством тв мостове и скайп връзка, със свои коментари ще се могат да се включат едни от най-големите звезди на световната наука, както и големите имена на българската наука от различни поколения.

Специален гост на официалната пресконференция по представянето на проекта „Красива наука” бе британският учен- кибернетик от Университета “Рединг, проф. Кевин Уорик. Той разказа повече подробности за научната си работа, за чиповете, които е имплантирал в тялото си като част от своите експерименти и обърна специално внимание на обществената значимост на проект „Красива наука”. Изказа и своите специални благодарности към Българска национална телевизия и Британски съвет България, които са се заели с такъв вълнуващ, интересен, забавен и в същото време изключително отговорен и значим проект. Проф. Уорик е в България по специална покана на БНТ и Британски съвет, като първото му ексклузивно интервю зрителите на БНТ ще могат да видят на запис в първото тв предаване, което ще стартира през месец април по БНТ.

Водещи на „Красива наука” са  доц. Леандър Литов и актрисата Мария Силвестър. Предаването ще има също свой „научен съвет” и в него влизат водещи имена на български учени. Мария Силвестър ще задава въпроси, с които ще се погрижи терминологията, да бъде „преведена” на по-разбираем  за всички зрители език.

Доц. Леандър Литов е ръководител на катедра „Атомна физика“ и преподавател по физика на елементарните частици. Той ръководи и българския екип в най-големия научен експеримент на планетата – този в ЦЕРН, Швейцария. Работи по страховития за мнозина колайдер още от самото начало през 1991 година. Завършил е атомна физика в CУ ”Св. Климент Охридски” през 1980г. и е специализирал в Обединения институт за Ядрени изследвания в град Дубна, Русия.

Мария Силвестър е едно от най-свежите лица в родния ни ефир. Към момента тя е студентка по специалност психология във Великотърновски университет  “Св.св.Кирил и Методий”. Познаваме я от малкия екран, където е била автор, водещ, репортер, сценарист и редактор на телевизионни предавания. През 2003г. тя участва в филма, продуциран от Българска национална телевизия „Една нощ” с режисьор П. Масларов.

Красива наука” ще проследи конкурса “Лаборатория за слава FameLab”, който се организира от Британски съвет България, Форум Демокрит и Министерството на образованието, младежта и науката, с медийното партньорство на БНТ.

Конкурсът  се провежда във формат, добре познат от популярни телевизионни предавания – регистриралите се кандидати се явяват на живо на първоначален кастинг в един от двата града по избор – Пловдив и София. Всеки трябва да подготви две 3-минутни, научно-достоверни, атрактивни и разбираемо поднесени представяния на научна тема.

Явяването на кастинга е с изпълнение по избор на кандидата. То може да включва песен, танц, поезия, изображения или да бъде представено по друг атрактивен начин, но без компютърни презентации.

Темите трябва да са от природо-математическите и инженерни науки, но могат да разясняват както фундаментални понятия, така и съвременни научни открития.

Конкурсът е създаден по оригинален формат на Челтнъмския фестивал на науката в  Обединеното кралство, където се провежда и международният финал

Юбилейното, пето издание на „Лаборатория за слава FameLab” вече набира желаещи за участие в надпреварата, която търси новото лице на науката у нас. Първият кастинг е насрочен за 9 април и ще е в София, а вторият – в Пловдив на 16 април.

Автор на предаването „Красива наука” е Петя Тетевенска, сценариен екип и редактори са: Мария Чернева, Йоана Левиева-Сойър, Миглена Стойчева, Иван Радев, Николай Ячев. Отговорен оператор Недялко Данов, международни редактори Невена Бонева и Мартин Гицов. Студиен режисьор Мирослав Димитров, видео режисьор Христо Йоргов.

Kръстник на проекта е Британски съвет България, който няколко години поред работи по него като развива конкурса “Лаборатория за слава” в 16 държави от целия свят .

Очаквайте „Красива наука” и конкурса „Лаборатория за слава Fame Lab” през месец април по БНТ.

Повече информация за проекта и конкурса „FameLab” можете да намерите тук:

http://www.britishcouncil.org/bg/bulgaria-beautiful-science-famelab.htm

Коментари (0)

Публикувано в на 30 март 2011 г.