Любовниците на Джейн Остин „разкрити“ с онлайн видео и снимки

Любовниците на Джейн Остин „разкрити“

Акценти в програмата на Viasat History през февруари 2012

Косъмът, променил историята
Премиера на 8 февруари по Viasat History

Оригинално заглавие: The Hair That Changed the History
Държава: САЩ
Година: 2011

Името му е Инук, което на гренландски значи просто „човек”. Преди четири хилядолетия е бил сред първите заселници на Арктика на Новия свят. След смъртта му единственото нещо, останало от него като доказателство, че е съществувал, е заплетено валмо коса, толкова гъсто, че първоначално е сметнато за козина от мечка. За щастие, валмо коса е достатъчно за „възкресението” на Инук. Макар че е живял в зората на историята, благодарение на невероятната генетична енциклопедия, съдържаща се в тези няколко кичури от косата му, получаваме схема, с чиято помощ реконструираме Инук с най-малки подробности – включително цвета на очите му, формата на зъбите… дори и факта, че е започвал да оплешивява.

Любовниците на Джейн Остин
Ексклузивна европейска премиера на 14 февруари по Viasat History (+ по Viasat History HD)

Оригинално заглавие: The Many Lovers of Jane Austen
Държава: Великобритания
Година: 2012

Не винаги се е смятало, че Джейн Остин е световно литературно явление от ранга на Шекспир или Дикенс. В продължение на повече от сто години след смъртта й през 1817 г. славата й е едва проблясващо пламъче, но щом настъпва XXI в. почитателите на Джейн Остин нарастват феноменално, подобно на привържениците на сектата на Муун. „Гордост и предразсъдъци” е сред най-хитовите телевизионни сериали на всички времена. През последните десет години са заснети 12 филма – или адаптация на нейни романи, или вдъхновени от творбите й. Романите на Джейн Остин редовно фигурират в класациите на най-любимите книги. Дружеството на почитателите на Джейн Остин неизменно има богата програма – месечни списъци за четене и годишни танцови тържества с костюми от тогавашната епоха, както в Обединеното кралство, така и в сродните клубове по целия свят. В интернет най-много се пише пак за тази английска авторка. Несъмнено сериозен обрат за творец, когото не са считали за най-добрата писателка дори в собственото й семейство. Професор Аманда Викъри разглежда култа към Джейн Остин и основните моменти от творческия й път, предопределили посмъртния й изключителен успех. Този успех е маркиран в началото с бързо изчерпване на тиражите на книгите от „писателката стара мома” – едва няколко години след смъртта й. Следва бързо разрастващо се преклонение пред „скъпата леля Джейн”, родило се вследствие на пълна със заблуди нейна биография от 70-те години на XIX в. После, в началото на ХХ в., писателката става любимка на елитарните критици с академичните издания на творбите й, а след Първата световна война е яростно защитавана от почитателите й сред високообразованите и научни кръгове.

778 г.: „Песен за Роланд”
Ексклузивна европейска премиера на 28 февруари по Viasat History

Оригинално заглавие: 778 – La Chanson de Roland
Държава: Франция Испания
Година: 2010

Милиони хора от цяла Европа са изучавали „Песен за Роланд” в училище, тъй като тази творба е сред най-значимите образци на общото ни културно наследство. Днес, 1200 години след времето, когато са се случили разказаните в Песента приключения, въпросът е кое е истина и кое – измислица. Предстои ни да се върнем хиляда и двеста години назад в търсене на произхода и значението на една от най-старите и известни литературни творби от съкровищницата на европейската култура.

Коментари (0)

Публикувано в на 23 януари 2012 г.