Любимият карикатурист на Фейсбук превзема ON! Fest! /+карикатури/


Първата изложба на карикатуриста Явор Попов на ON! Fest

Явор Попов е името, което стои зад доста популярната facebook страница РУС – Ръководство за употреба на София

ON! Fest 16 – 18 септември, Интер експо център, София

ON! Fest покани Явор Попов, който се превърна в своеобразен фейсбук-феномен, да направи първата си самостоятелна изложба на фестивала.

Новите разкази на Явор за града ще бъдат показани за пръв път на ON! Fest (16–18 септември, Интер експо център, София). Подразбира се, че заглавието на изложбата ще бъде – “Ръководство за употреба на София”, страницата във фейсбук, зад която стои именно Явор Попов.

Изложбата няма да бъде подредена в обособено пространство на фестивала, а ще обхване всички кътчета от него. Карикатурите ще са създадени специално за ON! Fest и буквално ще бъдат вградени в него – ще се ходи върху тях, ще изникват неочаквано, ще стоят скрити в ъгъла. Явор ще използва “неусвоените” пространства от другите артисти, участващи във фестивала. По този начин той ще изгради един малък макет на града. Неговите, само привидно маргинални персонажи, като част от една обща картина оформяща града, ще се влеят във фестивал, събиращ на едно място много от компонентите на градската култура.

Явор Попов е роден през 1971 г. в София. Завършва руска гимназия през 1989 г. Три пъти кандидатства (всеки път за различна специалност) в Националната художествената академия в София. След третия път решава, че няма да прави повече опити. Рисуването обаче не спира да заема централна част от живота му, макар през годините да работи доста в различни браншове, встрани от изкуството.

През 1993 г. започва да работа като дизайнер в рекламния бранш.

През 1996 г., в сътрудничество, създава рекламно студио. През 1998 г. е част от проекта  search.bg.

Когато говори за своите карикатури, Явор много често споменава работата си, свързана с външна реклама. Там, от високо, той започва да наблюдава града, да вижда особености, сюжети, хора, част от които се превръщат в обекти на неговите карикатури.

През 2000 г. печели втора награда на Международния салон на карикатурата Земун, Сърбия.

Явор решава да създаде фейсбук страница със своите карикатури, която нарича “РУС – Ръководство за употреба на София”. Съвсем тихо и без излишна публичност, страницата събира 13 744 души (по последни данни), които харесват и коментират неговата работа. Нещо повече, карикатурите му се превръщат в обект на рядък обществен дебат.

Това, което прави работата му особено характерна е фактът, че героите на Явор са онези “персонажи”, които може да видите всеки ден и навсякъде в града. В погледа на карикатуриста попадат тези градски странности, които накратко можем да наречем – “клишетата на града”.

През годините Явор Попов успява да намери собствения си стил, своите сюжети и да придаде една комиксова неповторимост на образите.

Трите правила за правилна употреба на града и кои са най-разпознаваемите градски клишета, според броя харесвания във фейсбук, можете да научите от интервюто на Явор Попов, което карикатуристът даде специално за ON! Fest –

За да видите изложбата, както и голяма част от дневната програма на фестивала, ще ви стигне и най-евтиният билет за ON! Fest: 5 (под 18 г.)/ 8 лв. (над 18 г.) за един ден или съответно – 8/12 лв. за два дни от фестивала.

Билети можете да намерите на http://bg.onfest.bg/tickets, в мрежата на Eventim в цялата страна и разбира се, на място (16-18 септември Интер експо център, София).

Младежкият фестивал ON! Fest ще съчетае на едно място графити, съвременна музика, танцови състезания, скейтборд, японска култура, beatbox, представяне на най-нови IT технологии и турнири по компютърни игри, демонстрации, уъркшопи, семинари, музикални и танцови състезания, различни лекции и дискусии.

Коментари (0)

Публикувано в на 25 август 2011 г.