Литературен трамвай трака по „Витошка“ в такт с „Походът на книгите“!

Г-жа Фандъкова открива „Походът на книгите”

Г-жа Фандъкова ще открие официално кампанията „Походът на книгите” на 2 април от 11:00 в Детско-юношеския отдел на Столична библиотека. В събота тя ще прочете на децата и гостите на събитието любими свои пасажи от Ангел Каралийчев.

В първия ден от „Походът на книгите”, 2 април, ще тръгне и литературният трамвай. На него точно в 12:00 часа ще се качи Йордан Ефтимов, а следващите автори на борда ще бъдат Иван Кулеков и Иво Сиромахов. Срещите с тримата ще продължат до 15 часа. В този интервал от време /12:00-15:00/ всяка събота докато трае кампанията в трамвая ще се случват интересни четения и срещи със съвременни български писатели. Литературният трамвай на „Походът на книгите” ще се движи по бул „Витоша”, в отсечката между бул. „Патриарх Евтимий” и ул. „Алабин”.

На 2 април, в 11:00 часа се открива и Детският празник на езерото Ариана, който е посветен на детската книга и ще бъде съпътстван от базар. На откритата сцена ще има много игри, забавни срещи и изненади за най-малките читатели. Празникът ще продължи и в неделя, 3 април.

Асоциация „Българска книга” се ангажира с превръщането на тазгодишната инициатива „Походът на книгите” в традиция.

„Походът на книгите” – 2-23 април

Програма:

  1. 1. Официално откриване:

02 април, 11:00 часа, Столична библиотека – Националната кампания в подкрепа на четенето „Походът на книгите” ще бъде открита от кмета на Столична Община, г-жа Йорданка Фандъкова. На събитието ще присъства и г-н Христо Ангеличин, заместник-кмет на СО.

  1. 2. Детски празник с базар на езерото Ариана:

02 и 03 април, 11:00 – 16:00 часадетска програма на открита сцена с водещ, игри и интересни срещи за най-малките

02 и 03 април, 10:00 – 18:00 часаспециализиран базар на детската книга

  1. 3. Литературен трамвай: специалният трамвай на „Походът на книгите” ще срещне почитателите на книгите с любимите им български писатели, които ще представят своите книги, любими приказки и детски заглавия. Трамваят ще се движи всяка събота, докато трае кампанията между 12:00 и 15:00 часа, по бул. „Витоша”, в отсечката между улиците „Алабин” и „Патриарх Евтимий”.

2 април гости на литературния трамвай ще бъдат Йордан Ефтимов, Иван Кулеков и Иво Сиромахов

9 април на литературно пътешествие ще ни поведат Теодора Димова, Калин Терзийски, Васил Георгиев, Юлия Спиридонова – Юлка, Стефан Щерев

16 април до момента потвърждение за книжни приключения в тази събота има от Михаил Вешим и Людмила Филипова

23 април в празничния последен ден от кампанията литературни пътеводители ще бъдат Алек Попов и Ваня Щерева

  1. 4. Четения в училища, детски градини и библиотеки в София и страната:

Между 2 и 23 април –  в работните дни от седмицата известни обществени личности ще прочетат любимата си приказка или детска книжка на малчуганите в различни детски градини и учениците от началния курс на различни училища. Четения ще се случват и в много библиотеки в страната.

Сред съмишлениците на кампанията, прегърнали идеята и потвърдили

участието си в четенията до момента, са: Йорданка Фандъкова, Христо Ангеличин, Сергей Игнатов, Милена Дамянова, Томислав Дончев, Маргарита Попова, Мартин Димитров, Соломон Паси, Гергана Паси, Георги Кадиев, Надя Шабани, Сергей Станишев, Орлин Павлов, Георги Господинов, Ида Даниел, Свилен Ноев, Кирил Маричков, Любо Киров, Симона Пейчева, Тити Папазов, Александра Жекова, Елен Колева, Силвия Лулчева, Ана Пападопулу, Ирмена Чичикова, Стефан Щерев, Александър Секулов, Мартина Шопова, Александра Гюзелева, Андрей Захариев, Евгения Атанасова, Гала, Искра Ангелова, Ирина Сарачинова, Андрония Попова, Ненчо Илчев, Евгени Будинов, Десислава Андонова, Марий Росен и др.

Повече информация с детайли за четенията и участниците в кампанията ще бъде предоставяна своевременно след старта на кампанията.

  1. 5. Инициативата на студентите по книгоиздаване от СУ -„Разменям мое за твое”

16 април, от 14:00 до 18:30в  градинката пред Народния театър ще се разменят любими книги, ще има фотоизложба, куклен театър и четения на открито

  1. 6. Инициативата на Университета по библиотекознание и информационни технологии – „Седмица, посветена на Международния ден на книгата и авторското право”

18-23 април през тази седмица в УНИБИТ ще се проведат  различни   представяния на книги и срещи с автори, изложба, кръгла маса, уъркшоп, презентации, интервюта и др.

„Походът на книгите” – 2-23 април

Съпътстващи събития:

02.04.2011 г., 16:00 часа, книжарница Сиела ( в Mall Sofia, бул. „Ал. Стамболийски” 101 ):

Известната фолклористка Лозинка Йорданова ще чете български народни приказки

издателство „Емас”/”Глобус”

09.04.2011 г., от 12.00 ч., магазин Пъблик (в The Mall на бул. Цариградско шосе 115 )

Издателство „Сиела” организира детско парти на книгата:

Злата вещица Чаровна и нейната приятелка страшната вещица Отровна разбрали, че децата вече не се страхуват от тях и  за това решили да им направят една голяма пакост… В магичния казан изсипали всички детски книжки, сложили всякакви отвари, казали заклинанията и почнали да бъркат! Бъркали, бъркали и книжките се объркали! Зелената шапчица, Оле затвори ушички, Вълкът и седемте мишлета, Спящата краставица. Единствено децата могат да им помогнат да се наредят отново като преминават през забавни изпитания с помощта на техните приятели – летящото куче Випо и добрата принцеса!

Издателство Сиела и веселите аниматорите от парти агенция KinetoFUN Ви канят да се забавляваме заедно  по случай Деня на Книгата!

Очакват Ви:

·        Любимите приказни герои: Страшната Вещица и Добрата Принцеса

·        Летящото куче Випо

·        Ди Джей

·        Много игри и танци

·        Забавна викторина с награди

16.04.2011 г., от 12.00 ч., книжарница Сиела ( в Mall Sofia, бул. Ал. Стамболийски 101 )

Издателство „Сиела” организира детско парти на книгата.

19.04.2011 г., от 19.00 ч., Литературен клуб Spirt & Spirit (Пловдив) представя сборника „Капитал Light” (съставил Богдан Русев), издателство Сиела

Събития и инициативи с участието на детската писателка Юлия Спиридонова – Юлка, организирани от издателство „Кръгозор”:

1. Среща разговор на детската писателка Юлия Спиридонова – Юлка с ученици от ЧСОУ „Увекинд” по повод на фентъзи поредицата „Страната на сънищата”. Датата на събитието е 18 април 2011 г.

2. Младата писателка Юлия Спиридонова – Юлка ще създаде и оглави читателски клуб „Таен клуб за приключения” в 6 ОУ „Граф Игнатиев”.

3.Благотворителна акция на детската писателка Юлия Спиридонова-Юлка – „За теб, приятелю!“ – за набавяне на книги за домове за деца, лишени от родителски грижи. След успеха на миналогодишната акция за дом „Мария Терезия“ в Стара Загора, тази година се събират книги за деца и тийнейджъри от дом „Дъга“ в Добрич. Всеки, който има желание да участва, може да купи нова книга, да напише своето с лично посвещение: „За теб, приятелю!“ и да я изпрати на адрес: Добрич 9300, ж.к.“Дружба 3″ 57, за Николай Раданов, директор на дом „Дъга“.

4.Съвместна инициатива на детската писателка Юлия Спиридонова с Детски отдел на Столична библиотека, наречена „Майки четат приказки”. Събитията ще се проведат на 9, 16 и 23 април от 11 часа в Детски отдел.

Книжарници  “Везни-55”, гр.Силистра, съвместно с Общината, РБ „Партений Павлович” и Центъра за работа с деца реализират инициативата „Походът на книгите” чрез „Великденски празници на книгите”.

Откриването ще бъде на 02.04.2011г. в 11.00ч. на пл.„Свобода” /центъра на     гр.Силистра/ в което се включва:

–      Начало на маратона на четенето;

–     Книжарници „Везни-55” даряват книги на всички училища и детски градини за четене по време на маратона и организират специализиран базар на детската книга;

–      Детска музикална програма и куклен спектакъл;

–      Начало на конкурса за рисунка на приказни герои;

–      Старт на Великденско дарение от 100 книги на библиотеката;

–      Среща със силистренски автори.

Книжарници „Хеликон” празнуват Световния ден на книгата и авторското право от 2002 г.

Програмата включва традиционно целодневно четене, посветено на годишнини от рождението на велики писатели, от излизането на знаменателни книги или книги, свързани с наградата „Хеликон”.

За Деня на детската книга – 2 април, „Хеликон” организират Детско надчитане – щафетно състезание по бързо и гладко четене и литературни викторини.

Тази година „Хеликон” ще открие празничния 23 април в 11.00 ч. с традиционно четене на Шекспир и Сервантес в превод и в оригинал и ще продължи навсякъде по книжарниците с щафетно четене на КНИГИ ЗА КНИГИТЕ. В него ще се включат много приятели, ВИП книжари, номинирани и отличени с награда „Хеликон”.

Интересни факти:
– Последните проучвания за България посочват следните тревожни резултати: близо 50 % са 15-годишните с абсолютна или функционална неграмотност, с което страната ни заема едно от последните места в авторитетното изследване PISA.

България е на последно място в Европа по брой книги годишно на глава от населението – 0, 56. За сравнение – в Европа се купуват средно по 11 книги годишно.

– Две от осемте стратегически цели на ООН за 20 век са свързани с образованието и грамотността.
– Според канадско изследване, четенето на деца дори в ковьоз повлиява
отношението им по-късно към четенето.

Коментари (0)

Публикувано в на 29 март 2011 г.