Лили Маринкова и Валери Тодоров бранят БНР от сливане с БНТ

Валери Тодоров: Единствено БНР излъчва в цифров формат

Ние сме единствената медия, която излъчва в цифров формат. Това заяви Валери Тодоров – генерален директор на БНР на дискусия организирана от СЕМ. По думите му, това показва, че единствено националното радио отговоря на новите изисквания.

Той посочи още: „Една проста сметка показва, че за да преминем на 24-часов режим в регионалните станции трябваше да назначим 6 души. Предприехме реорганизация. Колкото и да беше трудно успяхме да го направим. Програма Христо Ботев беше абсолютно неразпознаваема в страната, защото чрез предавателите на БТК не можеше да се излъчва на УКВ. Ние предприехме мерки, за да излезем от този монопол и за да няма „бели петна“, които преди имаше дори по магистралите. В момента нашите програми се чуват и от двете страни на границата. От две години музикалните състави на радиото са печеливши. Променихме мениджмънта и сме издали 53 диска. 2008 г. пуснахме нови технологии, които сега навлизат в другите радиа“.
В заключение Валери Тодоров каза: „Качихме двете основни радиопрограми на сателит. Нашето състояние – технологично и организационно е стабилно“.

Лили Маринкова: Зад сливането на БНТ и БНР стои политическа поръчка

„Аз дълбоко се съмнявам, че не изпълнявате политическа поръчка. Целият този план ми прилича, че зад идеята за сливане и спасителен план по време на криза стои политическа поръчка. ГЕРБ не е значка, ГЕРБ е партия“. С тези думи Лили Маринкова от БНР се обърна към членовете на СЕМ на организираната от съвета дискусия за работата на Българското национално радио, по повод на обявения конкурс за генерален директор на обществената медия
„Не искате да се говори за потенциалното сливане, но тази система беше оповестена във в. „24 часа“. От къде подозира доц. Лозанов този невероятен развой на събитията. За да се твърди за подобен проект, трябва да има някаква информация. Положението на медийния пазар е повече от трагично,“ посочи Маринкова и заяви, че много добре помни какво се е случвало по времето на Жан Виденов и на Иван Костов. „Тогава пак идваха избори. И сега идват пак избори“, каза още Лили Маринкова. По думите й, идеята за сливане на БНТ и БНР се лансира главно от в. „Труд“ и сайта на Бареков, които са проправителствени.

Няма да коментирам слуховете, които г-жа Маринкова спомена, защото тя сама ги коментира. Мисля, че тази идея – сливането на БНТ и БНР съм я лансирал във всички медии и не от тази година. Това отговори Георги Лозанов. Той заяви, че винаги е искал да мотивира публично вота си. По повод идеята за намаляване на броя на членовете на СЕМ Лозанов заяви: „Засега съставът на СЕМ вероятно ще е този, защото редукцията изисква време“.

Информация на агенция КРОСС

Коментари (0)

Публикувано в на 5 май 2010 г.