Лидия Инджова спасява евреи в сериал „Недадените“ по БНТ с онлайн видео и снимки

Лидия Инджова спасява евреи в сериал „Недадените“ по БНТ

Лидия Инджова с първа историческа роля в сериала „Недадените”

Тя влиза в филмовата история като единствената актриса, изиграла Лиляна Паница

До сега сте чували името на актрисата Лидия Инджова главно в театрален контекст. Макар и значително млада, тя има завидно дълъг творчески опит. Най-новата й роля е на Лиляна Паница в сериала на БНТ, посветен на спасяването на българските евреи – „Недадените”.

Лиляна Паница е реално съществуваща историческа личност. Макар и малко позната на широката аудитория, именно тя първа разкрива плана за депортиране на евреите от България в лагерите на смъртта. До голяма степен именно на Лиляна Паница се дължи тяхното спасение. Като секретарка на комисаря по еврейски въпроси Александър Белев, тя е имала достъп до строго секретна информация, която използва в името на „не даването” на 48 000 човешки живота на сигурна смърт.

С тази роля актрисата Лидия Инджова влиза във филмовата история като първата актриса, която пресъздава на екран образа на Лиляна Паница. Скоро зрителите на БНТ ще разберат, че действията й са от решаващо значение за мобилизиране на обществеността в защита на евреите. До сега нейното дело не е било популяризирано, наред със самия факт, че сме единствената държава в света, която не е позволила еврейски поданици да бъдат депортирани.

Създателите на „Недадените” се надяват чрез сериала, както сънародниците ни, така и целият свят да научи – че през периода на Втората Световна война съществува сериозен повод за гордост.

В сериала „Недадените” зрителите ще имат възможността детайлно да проследят личните и обществени мотиви, както и цената за смелостта, която плаща Лиляна Паница.  Лидия Инджова е поканена специално за ролята от сценариста Емил Бонев и продуцента Мирослав Боршош. Те не крият, че актрисата напълно е оправдала доверието им.

Премиерата на сериала „Недадените”, продуциран от „Артишок” предстои на 13-ти март  в ефира на БНТ.

Коментари (0)

Публикувано в на 25 февруари 2013 г.