Kwasi Kwarteng подава оставка, тъй като Liz Truss обръща политиката му

ЛОНДОН — Британският министър-председател Лиз Тръс беше катапултирана на висок пост чрез смели обещания да натовари закъсалата икономика на страната с големи данъчни облекчения за корпорациите и хората с високи доходи.

Неговата визия за растеж, наблягащ на икономиката от страната на предлагането, вече е практически несъществуваща.

Неговият министър-председател и правителство се чудеха как пазарите – и членовете на собствената му партия – могат едновременно да намалят данъците и да поддържат социални програми без дълбоки дългове. Краткият отговор? Нейната математика не е на ниво.

В петък Тръс обяви оставката на неговия архитект Куаси Квартенг, министър на финансите, който е министър на финансите на Великобритания.

Тръс също каза, че правителството му ще се откаже от едно от ключовите си предизборни обещания – и ще позволи корпоративните данъци да се повишат от 19 процента на 25 процента през април 2023 г.

Британският паунд се повиши спрямо долара в четвъртък, след като се понижи леко в петък до около $1,12. Най-добрият борсов индекс на Великобритания, FTSE 100, остана без промяна.

Премиерът на Обединеното кралство Лиз Тръс защитава първия месец на поста на фона на протести

Четворката ще бъде заменена от Джереми Хънт, който беше външен министър на Великобритания, когато доминираше дебата за Брекзит. Хънт загуби надпреварата за лидерство на консерваторите от Борис Джонсън през 2019 г. В тази надпревара той искаше да намали корпоративните данъци.

Сега той е четвъртият канцлер на Великобритания за четири месеца, поемайки ресора за икономическата политика тази зима в момент, когато Bank of England прогнозира рецесия. Разходите за живот, особено цените на енергията, се покачват. Синдикатите стачкуват, а лихвите по ипотечните кредити растат.

На забележително кратка пресконференция в петък репортерите не задаваха въпроси за финансите на страната, а вместо това многократно притискаха Тръс относно бъдещето му като министър-председател.

Те многозначително попитаха защо би уволнил президента си заради намаляването на данъците, което разтърси пазарите, когато планът всъщност беше негов. Репортер попита: „Как ще останеш?“, ако Квартенг трябваше да си отиде. Друг попита: „Какво доверие имате, за да продължите режима?“ попита той.

READ  Вижте последния тест на свободна практика на ракетата Artemis Moon

Тръс призна, че е „ясно“, че неговият икономически план се е „раздвижил по-бързо, отколкото пазарите очакваха“. Той обясни: „Така че сега трябва да променим начина, по който извършваме работата си“ и „трябва да действаме сега, за да уверим пазарите в нашата финансова дисциплина“.

Той настоя, че целта му е да превърне Великобритания в „икономика с ниски данъци, високи заплати и висок растеж“, но не даде отговори как ще бъде постигнато това.

„Моят приоритет е да осигуря икономическата стабилност на нашата страна“, каза той, докато много икономисти казват, че данъкът е създал настоящата нестабилност.

Когато Тръс призна: „Искам да бъда честен, трудно е, но ще устоим на тази буря“, не беше ясно дали той имаше предвид британския народ или своето правителство.

Докато приключваше своята 10-минутна пресконференция с четири въпроса, репортер попита: „Няма да кажеш, че съжалявам? „

Бързото разкриване на плана Тръс за подобряване на бъдещето на Великобритания беше забележително и остави страната смаяна.

Той е на поста по-малко от шест седмици. След като консервативните законодатели свалиха Борис Джонсън като негоден за поста, членовете на Консервативната партия – които съставляват само 0,3 процента от населението – избраха Тръс да го наследи въз основа на обещанията му да намали данъците.

Неговият опонент, бившият президент Риши Сунак, каза, че е безотговорно да се намаляват данъците, преди да се намали инфлацията. Той нарече плана си за растеж чрез намаляване на данъците „икономика на въображаемия остров“.

Инвеститорите изглежда са съгласни. Съобщението на Kvarteng от 23 септември за новия „план за растеж“ на правителството, воден от „най-големия пакет за намаляване на данъците от поколения“, изпрати валутата да се срине и централната банка в тихи пазари.

Банката на Англия трябваше да прекрати тази извънредна интервенция, програма за спешно изкупуване на облигации, в петък.

READ  Азиатските пазари се търгуват нагоре, след като американските акции се повишиха за втори ден

В писмо публикувано в Twitter в петък, Квартенг написа, че Тръс го е помолил да напусне. „Като ваш канцлер ме помолихте да стоя настрана. Приех“, написа той. „Сега е изключително важно да продължим напред, за да подчертаем ангажимента на вашето правителство за фискална дисциплина.“

Квартенг, привърженик на свободния пазар и запален Брекзит, излетя от Вашингтон за Лондон по-рано в петък, докато британските вестници проследиха полета му. Той присъства на среща на Международния валутен фонд, което е първата му поява като президент на голяма икономическа среща на върха.

„Много уважавам решението, което взехте днес“, пише той в писмо до Квартенг. Изразът се стори на мнозина малко странен, когато той беше помолен да подаде оставка.

Квартенг беше на служба само 38 дни. Иън Маклауд, единственият по-кратко управлявал президент, почина от сърдечен удар през 1970 г. след 30 дни.

Правителството вече беше включило най-противоречивата част от своя данъчен план: намаляване на най-високите данъчни ставки върху доходите, плащани от британците с високи доходи.

Заможните британци плащат 45 процента за годишни доходи над £150 000 ($168 000). Примирието иска да намали процента над 40 процента от април 2023 г.

Намаляването на най-високата ставка за страни като Норвегия, Италия и САЩ ще „привлече най-добрите и умни работници в Обединеното кралство, помагайки на бизнеса да иновира и да расте“, твърди Квартенг.

Вик на протест – и Пещерата Квартенг.

В петък Тръс се отказа от плана си за намаляване на корпоративните данъци.

Бедствието се разигра бързо.

Източник от кабинета на министър-председателя на Даунинг Стрийт каза пред Би Би Си в петък, че Тръс смята, че канцлерът „върши страхотна работа“ и че двамата са „в крак“.

Това каза президентът пред репортери в четвъртък „Отивам никъде“ Той се съгласи като част от обявяването на фискалния план на правителството въпреки пазарните сътресения.

READ  Акциите паднаха при нестабилна търговия, след като централната банка повиши лихвите

Попитан дали той и шефът му, министър-председателят, ще получат работата си до един месец, канцлерът отговори: „Абсолютно, 100 процента“.

Паундът отново се повиши, след като правителството на Обединеното кралство промени част от данъчната си политика

Тръс беше размазан на седмичните въпроси на министър-председателя в сряда, след което показа катастрофално представяне на частна среща с депутати, работещи на заден план, някои от които дадоха брифинги на журналисти.

Един депутат каза пред Financial Times: „Настроението е откровено погребално, ужасно. Бях шокиран колко ужасно беше.

Муджтаба Рахман, анализатор в Eurasia Group, каза в брифинг в петък, че има по-голяма вероятност да бъде премахната преди следващите избори, които най-накрая трябва да се случат до януари 2025 г.

Той каза, че група законодатели от Консервативната партия планират да го свалят до Коледа, а някои изтъкват идеята за „умерен билет-мечта“ от Сунак и Бени Мордант, двамата титуляри в последната надпревара за партийно лидерство.

„Докато някои депутати казват, че планът за премахване на кичура ще направи консерваторите по-смешни, отколкото са сега, нарастващ брой вярват, че това е единственият начин да се предотврати свлачище на лейбъристите през 2024 г.“, пише той.

Според сегашните правила на Консервативната партия не може да има надпревара за лидерство още една година. Но тези правила могат да бъдат променени.

Лидерът на лейбъристите Кийр Стармър, който видя как рейтингът на партията се покачва в социологическите проучвания през последните няколко седмици, каза, че смяната на президентите „няма да поправи щетите“, които вече са нанесени. „Безразсъдният подход на Лис Тръс осакати икономиката, изпрати ипотеките до скок. И подкопа британските стои на световната сцена.“ Имаме нужда от смяна на правителството. С моето ръководство лейбъристите ще защитят британската икономика и ще ни измъкнат от тази каша.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.