Култов сериал! „Монк“ по GTV

Оригинално заглавие: Monk
Дата на излъчване: понеделник-петък, 22:00 часа, от 18-и август
Повторение: понеделник-петък, 14:00 часа

От 18-и август GTV започва излъчването на американския сериал „Монк”. В него сериозното и забавното вървят ръка за ръка, а жанрът на сериала е определян като „драмедия” или иначе казано – поравно криминална драма и комедия. Сериалът има 7 сезона и 95 едночасови епизода.

Главен герой е детективът Монк, който е много добър и уважаван професионалист в работата си, но всичко се променя след като неговата съпруга Труди загива в експлозия на кола-бомба. Монк не може да си прости, защото смята, че бомбата е била предназначена за него.

Чувството му за вина и отказът му да комуникира с други хора след инцидента му докарват сериозни проблеми с нервите. В продължение на цели 3 години Монк отказва да напусне дома си, но сестрата Шарона Флеминг успява да промени това.

Поради самоналожената си изолация, Монк бива уволнен от разследващата си позиция при силите на реда и сега вече работи като частен детектив и консултант при по-заплетени случаи.

Неговото „самозаточение” обаче не остава без последици – в резултат на проблемите с нервите си, Монк страда от най-различни фобии (например от високо, от бацили, от големи тълпи, от тъмнината, от паяци, дори от зъболекари и мляко…).

Почти всеки епизод разкрива на зрителите поредната нова фобия, от която страда Монк, а списъкът изглежда неизчерпаем. Тези фобии и страхове на детектива редовно стават причина за много смях и разнообразяват атмосферата на сериозните и много заплетени случаи, които той разследва.

Въпреки странностите си, които нерядко предизвикват гняв у хората, с които работи, никой не поставя под съмнение професионалните качества на Монк.

Още от малък той е свикнал да отдава голямо внимание на малките детайли и това е довело до неговата „професнионална деформация” сега – да забелязва и най-незначителните на пръв поглед подробности, които обаче се оказват решаващи за разрешаване и на най-сложните мистерии.

Случаите, които Монк поема, са най-разнообразни – от отвличания през изневери и банкови измами до крупни кражби, изнудвания и убийства.

Различните епизоди не са свързани, като всеки представя нов случай, а свързващото звено е Монк и останалите колоритни (но не чак колкото него) персонажи.

Сериалът има 5 награди ЕМИ и един „Златен глобус”.

Коментари (1)

Публикувано в на 9 август 2008 г.