Кристиан Костов надви победителя в Евровизия

Кристиан Костов спечели „Изборът на публиката“

Наградата беше връчена при откриването на фестивала „Евросоник“ в Грьонинген

Кристиан Костов, първият българин, носител на Наградата за дебютиращи европейски изпълнители, добили голяма популярност извън границите на собствената си държава (European Border Breakers Award – ЕВВА), спечели и наградата „Изборът на публиката“ (Public Choice Award) след национална кампания с участието на БНР. Наградата беше връчена тази нощ на бляскава церемония при откриването на фестивала „Евросоник“ в Грьонинген, Нидерландия.

„Евросоник“ са т.нар. европейски „Грами“.

Първите думи на Кристиан Костов след получаването на наградата бяха специално за БНР: „Просто искам да кажа, че съм много горд, че България най-накрая спечели. Аз мисля, че го заслужаваме много, но честно казано, това не е моята победа в никакъв случай, това е победата на всичките хора, които са гласували за мен. И наистина много съм благодарен за това, защото няма как да купиш това нещо. Хората или гласуват, или не. Значи повярваха в мен и наистина има нещо в това. Благодаря ви много!“

За приза „Изборът на публиката“ се бореха десетте европейски изпълнители, носители на наградите ЕВВА за 2017: Alice Merton от Германия; Alma от Финландия; белгийката Blanche, която се класира 4-та в „Евровизия 2017“; групата „Off Bloom” от Дания; португалецът Salvador Sobral, победител в „Евровизия 2017“; норвежката певица Sigrid; шведката Scott; френското дуо„The Blaze“ и английският музикант Dario Darnell, известен с псевдонима Youngr и нашият Кристиян Костов. В тази конкуренция Кристиан спечели онлайн гласуване, проведено през декември 2017, за което БНР направи национална кампания. Всеки от десетe изпълнители с изключителни постижения извън границите на собствената си страна получи статуетката на музикалните награди EBBA. Наградата бе връчена лично от световноизвестния телевизионен водещ, музикант и диригент на бенд Джулс Холанд.

Освен с красиво изпълнение на “Beautiful Mess” в аранжимент за пиано и виолончело, по време на церемонията Кристиан изненада публиката и с класиката “Bring It All Home To Me” в дует с британската звезда Youngr под акомпанимента на самия водещ на събитието Jools Holland.

По време на церемонията директорът на фестивала „Евросоник“ Питър Шмид и ръководителят на програмата „Creative Europe“ в Европейската комисия Барбара Геслер, припомниха, че мисията на наградите EBBA е да стимулират развитието и разпространението на европейската популярна музика.

С връчването на наградите EBBA започва уникалният фестивал за поп и рок музика „Евросоник“, който се осъществяват с медийната подкрепа на Европейския съюз за радио и телевизия (ЕBU). Партньор за България е Българското национално радио.

Следващият музикален проект на Кристиан Костов ще е съвместна песен с друга звезда от Евровизия 2017 – норвежкия музикален продуцент и изпълнител Jowst, който завърши на 10-то място в Киев.

Връчване на голямата награда “Public Choice Award”:

“Beautiful Mess” по време на церемонията по връчване на наградите EBBA:

“Bring It All Home To Me” в дует с Youngr и Jools Holland:

Официалното видео на “Beautiful Mess”:

Коментари (0)

Публикувано в на 19 януари 2018 г.