Кой измисли луканката? с онлайн видео и снимки

Кой измисли луканката?

Акценти от филмовата програма на TVT за 18-24 февруари 2013 г.

ПРЕМИЕРА:
Капанска история
(образователен филм за арт и етнографски туризъм)
– премиера по ТVТ в събота, 23 февруари, от 14:00 и от 21:00 ч.

В изследване на една от малко познатите български етнографски групи се впуска екипът на Телевизия Туризъм в новия документален филм „Капанска история”. Какво представляват българските капанци, ще търсим в един от столичните квартали, за да достигнем чак до разградското село Садина. Откъде произлиза името – от „капа”, от думата „закопани” или от везбата на „черното капане”? Ще се запознаем с техните история, обичаи и традиции. Ще видим как са правили седенки, какво поднасят на трапезата си, какви песни изпълняват… Ще разберем как капанците са преплели през вековете традициите и обичаите си с тези на всички останали българи, но са останали една от самобитните български общности, даващи многообразието на родната ни етнография.

Гледайте документалния филм „Капанска история”. Само по Телевизия Туризъм.

ПРЕПОРЪЧАНО:
Български изкушения: Луканка
(образователен филм за кулинарен туризъм) – само по ТVТ в седмицата от 18 до 24 февруари 2013 г.: в понеделник от 17:00 ч., в сряда от 10:00 и от 20:00 ч. и в петък от 08:00 ч.

Българската луканка – трудно е да опишеш вълшебния вкус на този колбас. Трябва да го опиташ. И да имаш нюх на дегустатор, за да различиш различните видове. Отакак бай Илия Таслаков внесъл в Троян първата машина за кълцане на месо през 1883-та, славата на луканката бързо се разнесла. Петдесет години по-късно на изложението в град Бари, Италия, смядовската луканка спечелила златен медал. Та така и до днес. Устата се пълни с копнеж само при беглата мисъл за нанизи с луканки, за уникалния им аромат…
На този уникален български колбас е посветен и новият документален филм от поредицата за кулинарен туризъм с автор Еди Василева. Гледайте лентата за традиционната луканка от сериала „Български изкушения” – само по Телевизия Туризъм.

ФИЛМ НА МЕСЕЦ ФЕВРУАРИ ПО TVT
Брестовишко вино
(образователен филм за винен туризъм)
– само по ТVТ всяка събота през февруари 2013 г. от 16:00 и от 22:00 ч.

Грозде, вино и добро настроение… Така започва историята за лозите и за вълшебната напитка в новия филм на Телевизия Туризъм т образователната поредица за винен туризъм и обичаи. Култивирана преди 6000 години в Месопотамия, днес лозата е на особена почит в пловдивското село Брестовица. Така е и със закрилника на лозарите и винопроизводителите Трифон Зарезан. Който и да попитате в България, ще ви каже, че по нашите земи той се тачи от незапомнени времена… „Слагаш хубаво грозде – става хубаво вино – казва един от героите във филма. – Тука има тънки работи. Някои мислят, че всичко е – айде, ори, мели, яж – няма такова нещо.” Твърди се също, че по тия места бабите и дядовците навремето са хранели своите деца и внуци с попара от червено вино и хляб. И затова били станали здрави и силни… Да опитаме и ние от това прословуто вино… Гледайте с нас „Брестовишко вино”, само по Телевизия Туризъм. Ех, брестовишко вино – вино младо, руйно и буйно!

Коментари (0)

Публикувано в на 18 февруари 2013 г.