Кой е Павел Станчев – новият шеф на bTV

Вестник „Стандарт“ разкрива любопитни детайли около личността на Павел Станчев – екс-шеф на Нова, който поема кормилото в bTV

Защо Павел Станчев навремето се оттегли от позицията си в Нова, може само да се гадае. Сигурното е, че тогава там вече настъпваше ерата на риалититата. И въпреки че Станчев беше длъжен да ги развива и акламира, доста хора заподозряха, че всъщност не е техен апологет. Няма съмнение, че френският възпитаник се отегчава от безумията от сорта на „Биг Брадър“.

„Телевизията днес не трябва да бъде зависима от конкретно предаване или шоу. Но са малко страните, където няма „Биг Брадър“ или „Мюзик айдъл“, твърди Станчев.

Известно е, че Павел държи на изящната словесност. Той е син на журналист и внук на печатар, но не заради това пише в „Родна реч“ още почти като тийнейджър. Разказите му „94“, „Виетнамчето“ и „Луничка от твоето лице“ влизат в сборник на „Народна младеж“. Тогава Павел е само на 20 – скандално незряла литературна възраст за онзи период на съвременна България.

Не след дълго я напуска, през 1989 г., за да следва журналистика в Париж. Има щур късмет и попада сред списъка с автори на суперпрестижни френски издания – като „Експрес“ и „Поан“. Интервю с вестникарския магнат Жан-Луи Серван-Шрайбер му осигурява щат. Бизнесменът предлага на българина работа в медийната му империя.

Тогава Шрайбер е основен акционер и президент на пресгрупа „Юроекспансион“ – най-голямата групировка за икономически и бизнес издания в Европа. Станчев бавно, но сигурно започва да го консултира за случващото се в Централна и Източна Европа. В Румъния създава в. „Капитал“ – проект на швейцарската медийна група „Рингие“. Изданието обаче се закучва.

По време на кризата Павел разбира, че теорията е едно, а практиката – съвсем друго. И че всяка личност трябва да бъде уважавана, независимо какво се случва с бизнеса. От НВО го правят изпълнителен директор за Румъния. Българинът обаче държи на своята независимост – доколкото, разбира се, тя е възможна в корпоративните структури. Неслучайно е убеден, че най-важните неща в бизнеса са моралът и етиката.

Прочетете цялата статия с още интересни подробности тук.

Коментари (0)

Публикувано в на 20 януари 2014 г.