Кой е Мат Бианко? Джаз ФМ разкри истината дни преди концерта!

Мат Бианко обещават темпераментна музика и танци

На 16 април, от 19.30 часа, в зала 1 на НДК, ще разберем цялата истина около една от най-популярните британски поп джаз формации – Мат Бианко, която идва за първи път в България, по покана на Кантус Фирмус и Джаз ФМ радио.

Броени дни преди първото гостуване на Matt Bianco у нас,  един от създателите на формацията – Марк Райли – даде специално интервю за Джаз ФМ радио.

В разговора Райли сподели подробности около създаването на новия албум HiFi Bossanova, който ще представят на концерта в София и за предизвикателството да твориш качествена музика и да успяваш да бъдеш модерен.

Кой е Мат Бианко? Оказа се, че е първи братовчед на Джеймс Бонд – измислен герой, вдъхновен от шпионските филми и комикси, родил се в главите на музикантите като закачка и станал впоследствие име на групата.

Името напълно изразявало настроението на енергичния латино, поп джаз, който музикантите свирили и по тази причина се наложило и запазило, разказва Марк Райли – един от създателите, за първите години от появата на групата.

„Музиката, която създавахме, беше много далеч от тази, която имаше успех в класациите. Тя бе характерна, със силно електронно звучене. Другото специфично нещо за нея е джаз звученето…”

Но успехът не закъснял и композициите Get Out of Your Lazy Bed и Half a Minute се превръщат в едни от най-големите хитове през 1984-та в Европа. А през 1985-та печелят Европейската музикална награда за най-добър сингъл (за песента Yeah Yeah).

За купона в София, Мат Бианко идват с 10-членна формация, нов албум след седем години мълчание – HiFi Bossanova и заканата, че ни очаква енергично музикално шоу и много танци. Концертът се осъществява благодарение на Techno Logica.

Слушай Джаз ФМ сега: http://radio-tv.slusham.com/2095

Коментари (0)

Публикувано в на 13 април 2010 г.