Кошмари в кухнята 21.05.2015 + видео – Кедър, ресторант и вилно селище в Долна Баня

Ресторант „Кедър” в Долна Баня е първото заведение в България с внедрена система за дистанционно управление

Служителите се самоуправляват, а шеф Манчев готви перестройка

За първи път на шеф Манчев ще му се наложи да помага не само на бедстващ ресторант, а на цял комплекс за гости. Този път при пристигането си шеф Манчев няма да бъде посрещнат от собственика или управителя на комплекс „Кедър“, а от екипа на заведението, защото управител няма. В новия епизод на „Кошмари в кухнята” с молба за помощ се обръща влиятелна бизнес дама, която успешно управлява петролен бизнес, но изпитва трудност да ръководи вилното селище „Кедър“, състоящо се от 9 възрожденски къщи за гости, малък ресторант и открит басейн.  „Кедър“ е  построен преди 10 години  от  Антоанета, която е емоционално свързана с мястото – тя и родителите й са родени на това прекрасно място, в подножието на Рила.

Първоначалната й идея е ресторант „Кедър” да работи не само за гостите на комплекса, но и за хора дошли, за да похапнат на чист въздух. 10 години по-късно преходът от идея към реализация не се е състоял. Ресторантът се посещава рядко, преди всичко от гости на комплекса. Така печалбите или загубите на ресторанта са неразривно свързани с тези на хотелската част – празни къщички – празен ресторант. За Антоанета „Кедър“ не е бизнес или източник на пари, защото родната Долна Баня „заслужава едно хубаво място”.

От няколко години обаче „Кедър“ кърши клони, а Тони за първи път е истински притеснена за съдбата му. От построяването си до момента „Кедър” не само не е успял да „избие” направените инвестиции,  но след няколко години функциониране без управител, вече не може да покрива дори разходите си. Мениджмънтът се случва по телефона от офиса на Тони в София. Кой, кога идва на работа е процес, управляван единствено от съвестта на служителите, които се разписват в тетрадка.  Любопитното е, че персоналът е учудващо отговорен на фона на пълното самоуправление.

В епизода шеф Манчев ще помогне на собственичката да разбере, че ресторант не може да се управлява дистанционно. В опитите си да намери добър управител, Антоанета е пропуснала да види, че най-подходящите хора през цялото време са били пред очите й.

Мениджърската драма се преплита с кулинарната, когато шеф Манчев разбира, че в регион, известен с хубавите си картофи, на клиентите се сервират бланширани полуфабрикати, извадени от препълнения фризер. Манчев ще се натъкне и на мексиканско пиле, залято обилно с кетчуп, готово да излети с ужас от порцията, приготвена  с гарнитура от изкуствено пюре и царевица.

Манчев ще изхвърли менюто на ресторанта и ще вдъхнови бабите, които готвят в кухнята, да започнат да приготвят домашни гозби от региона – нещо, което умеят най-добре, а не „манджорляци” по рецепта на съмнителни Балкантурист готвачи. Ще успеят ли реформите на Манчев в Долна баня, гледайте в четвъртък вечер от 21 часа по Нова ТВ.

Гледай видео запис от предаването онлайн – тук, тук или тук

Галерия от епизода –

Коментари (0)

Публикувано в на 20 май 2015 г.