Коритаров срещна министър Игнатов с протестиращите от СУ

Сергей Игнатов: Държавата няма да изостави университета. СУ ще издържи

В студиото на „Свободна зона” по ТВ+ в петък, министърът на образованието  даде разяснения и отговори на въпроси на студенти от СУ „Св. Климент Охридски”, които в средата на седмицата излязоха на протест против орязването на бюджета на университета. Изразител на „студентския глас” в студиото на „Свободна зона” бе един от организаторите на протестите – Вида Делчева.

Студентката, специалност „Книгоиздаване” във Факултета по журналистика и масова комуникация, сподели своите и на колегите си притеснения, че бюджетът на СУ била намален с близо 35% в сравнение с миналата година, не било ясно какво ще стане с европейските стипендии, отпускани за отличен успех, както и за постижения в областта на науката, а липсата на пари щяла да доведе до съкращаване на хоноруваните преподаватели.

Министър Игнатов успокои Вида Делчева, обявявайки, че пари за стипендии до края на 2010 г. има.   По думите на образователния министър традиционно в СУ имало натрупана липса на пари. В момента се извършвал одит в университета, но той не бил с цел да наказва някого, а да се види какви мениджърски решения да се вземат сега, за да се подобри положението на учебното заведение.

„В Софийския университет има проблем с мениджмънта”, заяви образователния министър, а ректорът проф. Иван Илчев бил поставен между чука и наковалнята. „Държавата няма да изостави университета. СУ ще издържи”, категоричен бе Игнатов.

В студито на „Свободна зона” по ТВ+ Сергей Игнатов каза, че се предвижда резерв от 40 милиона лева за образование. Половината от парите щяли да отиде за училищата, а другата половина – за университетите. Така, с около 10% щял да се увеличи бюджетът на всеки университет. По думите на Игнатов, министърът на финансите Симеон Дянков, можело да се каже, че гарантира отпускането на тези пари.

Въпреки всичко, обаче, министърът не възпря идеята на студентите за протестни действия на 1-ви ноември. „Да има протест, за да се види какви са исканията”, заяви в ефира на ТВ+ Игнатов. Той изтъкна, че никога не е грешно, когато протестират студенти и подчерта, че е готов на среща с представители на студентското съсловие.

„Не са фатални и не са непреодолими финансовите проблеми на университетите” допълни Игнатов. Бюджетът за образование за 2011 година бил 2,535 млрд. Ректорските ръководства трябвало да предприемат стъпки за по-пестеливо изразходване на публичните средства и където е наличен раздут административен апарат, да се съкрати.

Добър пример за оптимизиране на административния персонал бил УНСС, а Варненският икономически университет и Югозападният били в добро финансово състояние, въпреки кризата.

Коментари (0)

Публикувано в на 23 октомври 2010 г.