Коритаров разкри случай, подобен на заточението в Либия с онлайн видео и снимки

Коритаров разкри случай, подобен на заточението в Либия

Георги Коритаров отваря случая „Александър Александров”

КТ „Подкрепа” застана зад каузата на водещия

Парадоксалната история за един българин, набеден за шпионин в Югославия, се възроди в ефира на ТВ+ и предаването на Георги Коритаров „Свободна зона”. Случаят „Александър Александров” е отдавна забравен и голяма част от българите не знаят за мъките на техния сънародник, девет години лежал в югославските затвори.

Преди седмици Георги Коритаров в своето предаване припомни на цяла България драмата на музиканта Александър Александров, който отива да работи в Югославия и не се завръща девет години в родната си страна, защото е обвинен в антиюгославска дейност. Тогава в студиото на „Свободна зона” Александров заявява, че няма нищо общо със секретните ни служби и поради тази причина никога и не подписва молба за помилване, която югославската страна му предлага.

В периода 1984 – 1992 година Александров понася униженията и мъките в килиите на югославските затвори за нещо, което не е извършил, а българската държава пази в тайна този случай. В допълнение – процесът срещу Александров се развива по едно и също време с този срещу Сергей Антонов, което, от своя страна, прави случая на Александров още по-незабележим за българската общественост.

В петъчния брой на публицистичното предаване на Георги Коритаров по ТВ+ – „Свободна зона”, гост бе един от малкото български журналисти, дали гласност на драмата на българина Александров – Горан Готев (на снимката с Коритаров). Готев окачестви случая „Александров” като идентичен с този на българските медици в Либия, които прекараха осем години от живота си из килиите на либийските затвори.

Журналистът призова случаят на Александров да стане общественоизвестен и значим и подчерта, че държавата е необходимо да компенсира своя гражданин за излежаните години за престъпление, което той не е извършил.

В момента Александър Александров е на 65 годинишна възраст. Тази година му предстои да излезе в пенсия. След писма до президента и омбудсмана на Република България, му е отказана пенсия под предлога, че не българската, а хърватската страна е отговорна за това. В студиото на „Свободна зона” Димитър Манолов, вицепрезидент на КТ „Подкрепа”, пое ангажимента синдикатът да направи всичко възможно Александров да бъде компенсиран за несправедливостта, като получи персонална пенсия от държавата.

Водещият на „Свободна зона” Георги Коритаров обеща пред зрителите на ТВ+, че предаването му ще следи случая на Александров и ще съдейства в процеса по компенсиране на този български гражданин.

Коментари (0)

Публикувано в на 3 юли 2010 г.