Коритаров обсъжда бъдещето на Афганистан – защото е подготвен!

Американец: Турция би била предимство за ЕС

С оглед на започналата в понеделник конференция по въпросите за Афганистан, организирана по инициатива на Соломон Паси и с участието на военния министър Аню Ангелов, в сряда гост в студиото на „Свободна зона” бе директорът на „Институт за културна дипломация” Марк Донфрийд.

„Младият и добре подготвен политически американец”, както го представи водещият Георги Коритаров, взе участие в събитието по въпросите за междукултурния диалог в процеса на преговори с ислямския свят.

„Институт за културна дипломация” е неправителствена организация, базирана в Берлин. По въпросите за Афганистан и случващото се там в понеделник гости в „Свободна зона” по ТВ+ бяха Соломон Паси и журналистът от вестник „24 часа” Георги Милков.

Неслучайно водещият на „Свободна зона” Георги Коритаров обръща толкова голямо внимание на темата Афганистан. За никого не е тайна, че Коритаров е един от най-добре подготвените във външнополитическо, а и не само, отношение журналисти. Той взе участие в конференцията, направи обобщение на първи ден от нея, а в понеделник (01.11.2010 г.) ще разкаже за случилото се там и в сутрешния блок на ТВ+ „Денят”.

В студиото на „Свободна зона” Марк Донфрийд подчерта, че по отношение на предизвикателствата спрямо Афганистан, отнасящи се до гражданското общество и политическия елит, България и Германия си приличат. И в двете държави, обаче, се забелязвали различия в стратегиите на активните граждани и политиците. Голям проблем била осведомеността на медиите, които трябвало да информират гражданите за случващото се в Афганистан. Затова били създавани и институти, подобни на „Институт за културна дипломация”.  – за да информират и да спомагат за осъществяването на т. нар. „мека политика” (soft power) на основата на културата.

Американският президент Барак Обама се опитвал да прави точно това – да разговаря и с враговете си в лицето на Куба, Северна Корея, Иран. Нещо, което било извън стратегията на Буш. При Обама била променена чувствителността на американците към културата и „меката” политика.  Американският народ имал възможността да взема решения, но живеел в културен страх.

„Най-голямата грешка, която се случи в Ирак и Афганистан бе, че никой не попита какво ще се случи след това. Нито американското правителство, нито НАТО, нито ЕС, нито ООН имат план. Дори и да имат, никой не знае как да го осъществи. Всички тези организации би следвало да се съберат и обединено да действат. Инициативата трябва да тръгне от Кабул. Кабул сам трябва да определи съдбата си”, категоричен бе Донфрийд.

По думите на директора на „Институт за културна дипломация” една Турция в ЕС би била по-скоро преимущество в преговорите с ислямския свят.

По въпроса за Турция в ЕС най-важна роля имала културната дипломация, която да превърне слабостите в предимства, да разгледа както плюсовете, така и минусите, каза за зрителите на ТВ+ американецът Марк Донфрийд.

Коментари (0)

Публикувано в на 29 октомври 2010 г.